kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Mimar Sinan'a karşı saygısızlık yapamayız"

Başkan Kadir Topbaş, Haliç'e yapılacak metro köprüsünün Süleymaniye Camisi'nin görüntüsünü bozmayacak şekilde yapılacağını söyledi..
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO Dünya Kültür Mirası heyetinin İstanbul'daki incelemelerine ilişkin, "Bu bir süreç, devam ediyor. Olumsuz bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Şu anda benim gördüğüm rapor olumlu çıkacak. Kendilerinin de ifadesi o" dedi. Topbaş, metro için Haliç üzerinde yapılacak köprü projesinde de bir değişiklik olmadığını, sadece tasarıma ilişkin tatbikat projeleri yapılırken, taşıyıcı ayakların kalın kaçarak hantallaşmaması için bu kesitlere dikkat edildiğini söyledi. UNESCO heyeti ile de bu konuyu konuştuklarını ve hassasiyetlerini söylediklerini, onların da "güvenlerini" ifade ettiklerini belirten Topbaş, "Ortaya bu şehirde yüzyıllarca yaşayacak güzel bir eser çıksın. Yanlış bir şey çıksın istemiyoruz. Alternatif proje yok. Orada binaları, gövdeyi, Süleymaniye Camisi'ni basacak, etkileyecek bir köprü olmasın istiyoruz. Sinan'a karşı saygısızlık yapamayız" diye konuştu.

"BİR GECEDE YOK EDERDİK"
Metro çalışmaları kapsamında Yenikapı'daki arkeolojik kazıların da hassasiyetle sürdürüldüğünü hatırlatan Topbaş, "Eğer tarihe saygı duymamış olsaydık, geçmiş dönemlerde yapıldığı gibi bir gecede dozerlerle yok ederdik, kimse farkında bile olmazdı" dedi. Başkan Topbaş, Sulukule'deki çalışmaları bilmeden eleştiri yapılmasını da doğru bulmadığını söyledi. Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu insanlar gidip başka insanlar gelecek değil buraya. Heyet bu çalışmayı doğru buldu. Orada yaşayan insanlar kendi kültürünü devam ettirecek. Yine darbukasını çalacaksa çalsın. Kim kemanını darbukasını bıraksın diyor ki."