kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyanın gözü Göbeklitepe'de

Yeni Haber
İngiliz BBC Televizyonu, dünyanın ilk yerleşim birimi ve en büyük tapınağının bulunduğu yerlerininden birisi olarak bilinen Şanlıurfa'nın Örencik Köyü'ndeki Göbeklitepe'de belgesel çekti.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...


Dünyanın önde gelen basın kuruluşlarında İngiliz BBC televizyonu belgesel çekimleri için Şanlıurfa'nın Örencik köyünde bulunan GöbekliTepe'ye geldi.

Göbekli Tepe'de 2008 yılı kazı kampanyasının ilk etabı için bulunan kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt ve 15 kişilik ekibinin çalışmaları 2 gün boyunca BBC televizyonundan 6 kişilik bir ekip tarafından görüntülendi.

İnsanlığın ve tarımın kökenleri adlı belgesel serinin bir bölümünü oluşturacak olan Göbekli Tepe uzun zamandır İngiliz basını tarafından ilgi ile izleniyordu. Daha önce 2004 yılında da kazı alanında çekim yapan BBC Televizyonu, 13 ve 14 Mayıs 2008 tarihlerinde Göbekli Tepe için tekrar Şanlıurfa' ya geldi.

Geçtiğimiz günlerde ünlü İngiliz gazetesi The Guardian da Göbeklitepe'ye tam sayfa bir haberle yer ayırmıştı. BBC'nin belgesel çekimleri sırasında kazı başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt ile yapılan uzun röportajlar eşliğinde hem Göbeklitepe'nin önemine hem de bölgenin 12 bin yıl önce yaşanan gelişmelerde oynadığı role değiniliyor.

Göbekli Tepe'nin 2008 yılı ilk kazı etabını bitirmek üzere çalışmalarını tamamlayan ekibi, ikinci etap çalışmasını ise Eylül-Ekim ayları asında yapacak. Türk ve Alman arkeologlardan oluşan bilimsel ekibin yanısıra Örencik köyünden 60 kişi kazı çalışmalarına katılıyor. Ekipte Kültür Bakanlığı temsilcisi olarak Ankara Etnografya Müzesinden arkeolog Nejat Atar bulunuyor.

DÜNYANIN İLK YERLEŞİM MERKEZİ OLDUĞU YAZILDI

Geçtiğimiz yıllarda Alman Der Spiegel dergisi de Göbeklitepe'yi kapak yapmış ve İncil'de bahsedilen, Hazreti Adem 'in cennetin gönderildiği yerin Şanlıurfa yakınlarındaki Göbeklitepe bölgesinde olabileceğini yazmıştı.

Derginin kapak konusu yaptığı ve 11 sayfa ayırdığı konuyla ilgili incelemede, İngiliz yazar David Rohl Legend 'Efsane' isimli kitabına dayanılarak, Göbeklitepe'de yapılan arkeolojik kazıların, bu yerin Adem ile Havva'nın cennetten kovulduktan sonra yaşamaya başladığı yer olabileceği belirtildi.

Kazılarda dünyada ilk tarımın burada yapıldığına dair izler olduğunu kaydeden dergi, ayrıca dünyanın en eski tapınaklarının da yine bu bölgede bulunduğunu yazmıştı. Der Spiegel, kazılar sırasında bölgede bir 'Altın Taş devri' döneminin yaşandığına dair önemli izlerin bulunduğunu kaydetti ve kazıları yapan Alman Arkeolog Klaus Schmidt'in, bölgenin çok yakında dünyaca üne kavuşacağı yolundaki sözlerine yer verdi.