kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'nin geleceği mesleki eğitimde

Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişi Tunay Alkan, Türkiye'nin geleceğinin teknik eğitimden geçtiğini söyledi.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından teknik eğitim ile ilgili düzenlenen konferansta konuşan Alkan, Türkiye'de okullaşma oranında düz liselerin yüzde 65 meslek liselerinin ise yüzde 35 olduğunu belirtti.
Alkan, gelişmiş Avrupa ülkelerinde bu oranın tam tersi meslek liseleri lehine olduğunu vurguladı.

Son 10 yılda meslek liselerinin büyük kan kaybı yaşadığını anlatan Alkan, son yıllarda bu kan kaybının durması için meslek liselerine önem verildiğini ifade etti.

ÖSS'de yaşanan kat sayı adaletsizliğinin kaldırılmasının yanında üniversiteye gidecek meslek lisesi öğrencilerine avantaj sağlanması gerektiğini ifade eden Alkan, mesleki eğitimin kötüye gitmesinin faturasının çok ağır olduğunu, sanayicinin çalıştıracak eleman bulmakta zorluk çektiğini, Mersin'de Ticaret ve Sanayi Odası'nın bir meslek lisesi yapmasının bunun en güzel göstergesi olduğunu kaydetti.

Her türlü meslek elemanını 3-4 yılda yetiştirilmeye çalışıldığını anlatan Alkan, bunun yerine belli alanlarda elaman yetiştirmek için 3-4 haftalık elaman yetiştirecek kurslar açma çalışmaları yürütüldüğünü söyledi.

Mesleki eğitimin azalması nedeni ile müteşebbis insan konusunda da sıkıntı yaşandığını ifade eden Alkan, "İş yapacak cesaretimiz kalmadı. Gençlerimiz masa başında kolalı gömleklerle çalışacak işler arıyor. Bütün Avrupa ülkeleri mesleki üretime ağırlık verdiği için teknoloji ve sanayide ileri gittiler. Bizimde mutlaka mesleki eğitime ağırlık vermemiz gerekiyor." dedi.

(CİHAN)