kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yavru vatanda dedeler bile kışlaya

Perihan KORKMAZ / LONDRA
KKTC'de "Askerlik yasası"nın değişmesi asker kaçaklarını fena vuracak... "Yaş sınırlaması" kaldırıldığı için askerlikten kaçanlar ülkeye kaç yaşında dönerse dönsün askere alınacak..
KKTC, 49 yaşına kadar askerliği tecil ettirebilmeyi kaldırdı... Geçen hafta Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat "Askerlik Değişiklik Yasası"nı onayladı ve yeni yasa, 8 Mayıs'ta resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ancak yeni yasayla "yaş sınırının" kaldırılması büyük tartışma yarattı. 49 yaşına kadar askerliği erteleyebilmek kaldırılırken yerine, yaş sınırı olmaksızın KKTC'ye kesin dönüş yapan her erkeğin, askerlik görevini yerine getirmesini gerektiren madde konuldu. 1 yıl içinde 90 günden fazla KKTC'de kalanlar kesin dönüş yapmış sayılacak ve 90 yaşında da olsalar, askere gitmesi gerekecek.

ÇELİŞKİLİ DURUM YARATIYOR
Yurtdışında yaşayan KKTC'lilerse "genç yaşta ülkeden ayrılıp, emekliliğinde tekrar vatanına dönmek isteyenler askerlik yapmak zorunda kalacak" diyerek değişikliğe tepki gösterdi. İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Akmen Ali Sıtkı, anayasal yükümlülük olan askerliğin şart koşulmasını anlayışla karşıladıklarını ancak Anayasa'da belirtilen bir hak olan seçme seçilme hakkının, yurtdışında yaşayan vatandaşların, KKTC'de yaşayanların kaderini belirleyemeyeceği gerekçesiyle kendilerine tanınmadığını, bu nedenle çelişkili bir durum yarattığını ifade etti.