kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocuklar "Kurtarın" diye ağladı

DIŞ HABERLER
Çin'de 7.9'luk depremde ölü sayısı 20 bine yaklaştı. Yıkılan 6 okul şu ana kadar 900 öğrenciye mezar oldu. Çalışmalara 50 bin asker katılıyor. Başbakan ise, Durum sanılandan çok daha vahim" dedi..
Çin'in Sichuan eyaletini önceki gün vuran depremde bilanço ağırlaşıyor. Ölü sayısı 20 bine yaklaştı. Dujiangyan kentinde bulunan Juyuan Ortaokulu'ndaki 420 öğrenciden ancak 100 tanesi kurtarılabildi. Enkaz altında kalan 420 öğrenciden 100'ü kurtarıldı. Depremin merkez üssü olan eyaletin başkenti Çengdu'ya bağlı Vençuan bölgesine ise yardım, 24 saat sonra ve yollar kullanılamaz hale geldiği için ancak paraşütle ulaştı. Kapalı yollar, çöken iletişim, devrilen elektrik direkleri ve sürekli yağan yağmur kurtarma çalışmalarını frenliyor. Bölgede yaşayan 112 bin kişiden çoğunun, geç kalan yardım nedeniyle yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

60 BİN KİŞİDEN HABER ALINAMIYOR
Mianzhu şehrinde bin 500 kişinin öldüğü ve en az 10 bin kişinin enkaz altında kaldığı, depremin merkez üssü Vençuan'a komşu Mianyang kentinde ise, 18 bin 645 kişinin enkaz altında olduğu bildirildi. Resmi haber ajansı Xinhua, Mianyang'da şimdiye kadar "doğrulanan" ölü sayısının 3629 olduğunu duyurdu. Wolong bölgesindeki üç kasabada yaşayan 60 bin kişiden haber alınamazken, Sichuan eyaletinin başkenti Çengdu'daki havaalanı dün kullanıma hazır hale getirildi. Durumun sanılandan vahim olduğunu söyleyen Çin Başbakanı Ven Ciabao da kurtarma çalışmalarına katıldı. Arama-kurtarma çalışmalarında 50 bin asker görev yaparken, çevre kentlerde 28 bin kişinin enkaz altında olduğu sanılıyor.

BLOKLAR ÜST ÜSTE ÇÖKTÜ
Shifang kentinde de, depremde çöken 2 kimyasal madde fabrikasında 2 bin 300 kişinin enkaz altında kaldığı öğrenildi. Enkazdan 600 işçinin cesedi çıkarıldı. Yetkililer, kimyasal maddelerin de çevreye yayıldığını belirtti. Bu arada Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi de (USGS), dün 7.8 olarak bildirilen depremin büyüklüğünü 7.9'a olarak açıkladı. Bölgede, 24 saat içinde büyüklüğü 4.0'dan fazla 30 artçı sarsıntı meydana geldi. Vençuan'ın sadece 100 kilometre uzağındaki Jianyou kentine ulaşabildiklerini belirten CNN muhabiri John Vause da gördüğü manzarayı, "Kentteki apartman blokları üst üste devrilmiş halde. Korkunç bir görüntü. Bütün şehir çadırlarda yaşıyor" şeklinde özetledi. Çin Kızılhaçı, acil olarak kan, battaniye, çadır, gıda, su ve ilaca ihtiyaç olduğunu duyurdu.
Haberin fotoğrafları