kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doa, Hepsi kızlarının R&B yapmadığını söyledi.

Ceza çok ünlü ama ben de boş değilim!

İLKER GEZİCİ
Türkiye'de gerçek anlamda R&B müziğini icra eden tek isim olduğunu iddia eden Doa: Ceza olsun, olmasın ben kendimi kanıtladıkça, konserler verdikçe Ceza artık konuşulmayacak..
23 yaşındakı Doa'yı yani Doğa Üstündağ'ı ilk olarak 'Siyaset Meydanı' programında Yavuz Bingöl'le 'Sarı Gelin' türküsüne düet yaparken izledik. Türküyü R&B tarzıyla söyleyince tüm dikkatleri üzerine çeken Doa, ülkemizin gerçek anlamda tek R&B yapan ismi olduğunu söylüyor. Kendi adını taşıyan ilk albümünü mart ayında çıkartan ve Ceza'yla seslendirdiği 'Müziğin Doası' adlı şarkıyla bir anda popüler olan genç şarkıcı, Youtube'da bir milyon izleyiciyi aşan klibiyle ortalığı kasıp kavuruyor.

* R&B'ye olan ilginiz nasıl başladı?
Müziğe küçük yaşta org çalarak başladım. Bir yıl blues, piyano dersi aldım ama yaşlarda çok idrak edemedim. Orta okulda R&B'yi keşfettim. Lisedeyken, artık müzik dışında bir şey yapmayacağımı anladığım için müzik eğitimi almaya karar verdim. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü'nü kazandım. İki yıl okuduktan sonra okulu dondurdum. Albüm işlerime yoğunlaşmak için İstanbul'a geldim ve burada okuldan öğrendiklerimden çok daha fazla şey öğrendim. Sonra okula dönüp devam ettim ve mezun oldum. Bir arkadaşımla yaptığım şarkı tesadüfen prodüktörüm Savaş Kılıç'ın eline geçti ve ilgisini çekti. Sonra 'Organize İşler' filminin soundtrack'inde yer aldım.

BUNDAN SONRA CEZA OLMAYACAK

* Ceza ile düet yapma fikri nereden doğdu?
Prodüktörüm Savaş Kılıç yaptı o şarkıyı. Altyapısının kuvvetli olması şarkıyı son anda albüme almamıza neden oldu ve şarkının düet olması gerektiğine karar verdik. Ceza ile görüştük. Ceza beni daha önce dinlemiş. Çok beğendiğini söylemiş ve kabul etti.

* Çıkış parçası olarak bu şarkıyı seçtiniz...
Ticari kaygımız yoktu zaten. Albümü bitirdikten sonra, son anda bu şarkıyı koyduk. Böyle bir düeti ikinci plana atmak olmazdı. Albümü Ceza üzerine kurmadım. Ceza ünlü biri. Bana çok katkısı olduğunu kabul ediyorum ama ben de boş biri değilim. Bestelerimi kendim yapıyorum. Bundan sonra Ceza olmayacak. Kendime çok güveniyorum.

* Ceza olmasaydı bu kadar kısa sürede popüler olabilir miydiniz?
Şu an beni çok eleştiriyorlar o konuda. Halbuki o şarkıyı Ceza yapmadı. Ceza sadece kendi rap bölümünü yazdı, onun dışındaki her şey bize ait. O yokken ben 'Siyaset Meydanı'na da çıktım. Ceza'dan önce de tanınmaya başlamıştım. Benim farklı bir tarzım var. Ceza olsun, olmasın ben kendimi kanıtladıkça, konserler verdikçe Ceza artık konuşulmayacak. Doa konuşulacak ve bana daha çok saygı duyulacak.

BENİM OLAYIM BAŞKA!
* 'Siyaset Meydanı'nda söylediğiniz 'Sarı Gelin' türküsüyle tanındınız. Kendi tarzınızı türkü söyleyerek hem de bir TV programında göstermek biraz riskli değil mi?
Evet, çok heyecanlıydım zaten. İlk kez o kadar büyük bir kalabalığın karşısına çıkmıştım. Prova yapmadan pat diye sahneye çıktım. Canlı yayına iki dakika kala sahnede buldum kendimi. İşin açıkçası 'Sarı Gelin' türküsünü de pek bilmiyordum. Belirsizlik vardı önümde... Yavuz Bingöl'ün gözünün içine bakıyordum, bir mesaj versin diye ama ben yine de detone olmadan bitirdim. En azından çıktım, kendi tarzımı koydum. Türküseverler beni çok eleştirdiler ama ben türkünün son şekli budur, demedim. Sadece kendimce yorum kattım. Ben, istesem de türkü söyleyemem. Hiçbir zaman da o tarafa yeltenmem. Benim olayım başka...

* O programa şimdi çıksanız nasıl bir performans sergilersiniz?
O zamanki kendime güvenimle şimdiki arasında dağlar kadar fark var. O programda sürekli yere bakıyordum. Ne yapacağımı bilemedim ama şu an kendime çok güveniyorum.

* Bu özgüven sokakta da devam ediyor mu? Şöhret olduğunuza inanıyor musunuz?
Ne olacağını bilemediğim için bu ara hiç sokağa çıkmadım. İşin açıkçası dışarı çıkmaya korkuyorum. Geçen gün taksideydim. Işıkta durduk, yan araçtakiler beni tanıdı ve çok utandım. Ne yapacağımı şaşırıyorum. Çok garip bir duygu bu. Bütün Türkiye'nin ileride beni tanıyacak olması çok başka, çok güzel bir duygu.

* Dışarıdan bakınca, soğuk biri izlenimi yaratıyorsunuz...
Herkes öyle diyor ama beni tanıyınca sıcakkanlı olduğumu görüyorlar. 'Ukala' diyorlar bana bazen. Hiç alakası yok aslında...

* Siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Çok duygusalım. İnşallah bu yönüm beni yanıltmaz ve müziğimi etkilemez. Tek bu konuda korkuyorum. Çünkü insanları çok çabuk sevip, çok çabuk güveniyorum. Gözümün açık olması yününde uyarılar alıyorum. Çok iyi niyetliyim. Onlar için çok şeyler yaptığım arkadaşlarım beni çoğu zaman çok üzmüştür ama ben yine de hiç akıllanmadım. Bunun dışında çok inatçıyım, çok hırslıyım ve çok çalışkanım. Kafama koyduğumu yapmam lazım, yoksa bunalıma girerim.

MESAJ KAYGIM YOK
* Şarkılarınız ne üzerine?
Sözler genelde insan ilişkilerine dayalı. Yaşadığım sorunlar, kız-erkek ilişkisi gibi şeyler. Çok iyi gözlemciyim. Yan masada kavga eden bir çift gördüğümde onu şarkı yapabilirim. Bir defterim var hemen ona yazarım. Defterime yazdığım her şey bir şekilde şarkılarımda yer tutuyor. Günlük hayatta sık kullandığımız 'ver gazı' gibi deyişleri de kullanıyorum. Sokak ağzını takip ediyorum. İlla mesaj vereyim diye bir kaygım yok.

* Müziğinizi eleştirenler de oldu, 'Nereden çıktı bu kız' diye... Üzülüyor musunuz bu tarz eleştirileri duyunca?
Kendini beğenmiş gibi konuşmayı sevmiyorum ama öyle algılanıyor maalesef. İlk şarkımla beni değerlendirmelerine çok üzülüyorum. Çünkü benim dört yıllık emeğim var. Hepsini dinledikten sonra yorum yapsınlar. Çocuk oyuncağı değil bu, çok uğraşılmış bir şey. İşin ticari kısmını düşünseydim şimdiye kadar çok albümüm olmuştu.

PARA KAZANMADIM
* Maddi anlamda geri dönüşümü oldu mu?
Maalesef henüz geri dönüşüm olmadı. Eve çıkmak istiyorum ama param olmadığı için tanıdıklarımda kalıyorum. Bunu da çok kafama takmıyorum aslında. Umrumda da değil.

* Farklı olduğunuza inanıyor musunuz?
Evet inanıyorum. Dikkat çekiyorum ve bu da beni farklı kılıyor ama özellikle yaptığım bir şey değil. Müzikal açıdan da ses rengimin farklı olduğunu söylüyorlar ve kendi bestelerimi yapabildiğim için diğerlerinden farkım ortaya çıkıyor. Bunu yapabilen çok az bayan şarkıcı var. O yüzden kendimle gurur duyuyorum. Kendi kendine yetebilmek çok önemli bence.

* Kendinizi seksi buluyor musunuz?
Kendimi genelde şirin buluyorum ama şarkı söylerken seksi olduğumu düşünüyorum. Gerçek hayatta dekolte giymem mesela ama klipte giyerim. Televizyonda seksiyim ama günlük hayatta öyle değilim.

* Nasıl biri dikkatinizi çeker?
Ben yakışıklı erkeği sevmiyorum. Dikkat çekici, karizmatik erkeği daha çok beğeniyorum. Doa, Hepsi kızlarının R&B yapmadığını söyledi. Doa, Hepsi kızlarının R&B yapmadığını söyledi.
Haberin fotoğrafları