kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Güncel Haberler
Geriİleri
Ban: ''Myanmar hükümeti yavaş davranıyor''
01:23
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmar hükümetinin, Nergis kasırgası felaketinden etkilenen insanlara yardım ve uluslararası insani yardımlar konusunda ''kabul edilmez derecede'' yavaş davrandığını ve bundan son derece endişe duyduğunu söyledi.

Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1.5 milyon insanı etkilediğine inanılan felaketin sonrasında en önce insani yardımın Myanmar halkına ulaştırılması konusuna yoğunlaştıklarını, konunun siyasal bir sorun olmadığını ve konuya tamemıyla insani endişelerle baktığını bildirdi.

''Yitirilecek zaman yok'' diye konuşan Ban, ''Şu an kritik bir noktadayız, eğer ülkeye daha fazla yardım hemen ulaştırılmazsa,Myanmar'da bulaşıcı hastalık salgını ortaya çıkabilir'' dedi.

Ban, bu açıdan Myanmar hükümetine birkez daha çağrıda bulunmak istediğini belirterek, hükümetin öncelikle insan yaşamına önem vermesi gerektiğini ve felaketin daha kötü boyutlara ulaşmaması için elinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.

Bir soru üzerine Myanmar'ın üst düzey generallerinden Than Shwe'yi birkaç kez telefonla aradığını, ancak onunla birtürlü konuşamadığını, kendisine daha fazla işbirliği isteğinde bulunan bir mektup gönderdiğini de belirten Ban, bu kapsamda Mynamar'ın komşularına da bu ülkeye yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Ban, BM'nin, 9 Mayıs'ta üye ülkelere Myanmar'a toplam 187 milyon dolarlık yardımda bulunmaları için çağrıda bulunduğunu da hatırlattı.

Ban'ın insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes de gazetecilere yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetinin BM yetkililerine vize verme konusunda daha olumlu davranmaya başladığını ve şu ana dek 34 kişiye vize verildiğini ya da verileceğini belirtirken, ancak Myanmar'a daha fazla BM görevlisinin gitmesinin gerektiğini dile getirdi.

Kasırga feleketinde Myanmar hükümetinin resmi rakamlarına göre 32 bin insan öldü, 34 bini ise hala kayıp.