kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Koçfinans Genel Müdürü Kürşad Öçel

10 dakikada taşıt kredisi alan tüketici mutlu oldu

22.04.2008
Bankalara göre daha az bürokrasi uygulayan ve evraksız çalışan tüketici finansmanı şirketleri 10 dakika içerisinde krediye yanıt veriyor..
Taşıt kredisini, tüketici finansmanı şirketlerinden alanların sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye'de tüketici kredisi veren 7 adet tüketici finansmanı şirketi bulunuyor. Bu şirketlerin oluşturduğu tüketici finansmanı sektörü 2007 yılında 2.966 milyon YTL kredi vererek, 2006 yılına göre yüzde 13'lük bir büyüme gerçekleştirdi. Bu kredilerin yüzde 92'si taşıt diğer kısmı ise dayanıklı tüketim ürünleri ve hizmet sektörüne ait. Bu sektörler 2007 yılında, 2006' ya göre yüzde 5 küçülmesine rağmen tüketici finansmanı şirketleri taşıt kredileri tarafında pazar paylarını yüzde 14.5'den yüzde 15.7'ye yükseltti. Tüketici finansman sektörünü Koçfinans Genel Müdürü Kürşad Öçel ile konuştuk:

Global krizin etkileri
* Global kriz, tüketici finansmanı sektörünü nasıl etkileyecek?
Planlarımızı 2008 yılının 2007' ye göre nispeten daha zor bir yıl olacağı öngörüsünde yaptığımız için hedeflerimizde bir revizyon yapmayı düşünmüyoruz. Global krizin olası etkilerini iki açıdan inceliyoruz. Pazarın küçülmesi; Pazarın küçülmesi ile birlikte açılan kredi sayısında da bir azalma olduğu açıktır. Ancak tüketici finansman şirketlerinin pazar paylarındaki artışının devam edeceğini ve bu artışın sektörün kaybını en az seviyeye indireceğini düşünüyorum. Global likiditeye bağlı olarak fonlama olanaklarının azalması; Tüketici finansman şirketleri piyasanın kredi değerliliği en yüksek firmaları arasında yer almakta ve geniş fonlama olanaklarına sahip bulunmaktadır. Kredi maliyetlerindeki olası artışlar da rekabet güçlerini fazla etkilemeyecektir.

* Bu yıl ki hedefleriniz nedir?
Bu yıl Koçfinans olarak özellikle taşıt kredilerinde farklı markalar ile işbirliği yaparak, marka bazında yayılmayı hedefliyoruz. 2008 yılı itibari ile GM Grubu ile yeni bir işbirliğine imza attık. Artık Opel, Chevrolet ve Saab marka otomobil sahibi olmak isteyen kişilere de evraksız ve hızlı bir şekilde kredi verebiliyoruz. 2007 yılında, otomotiv pazarındaki toplam satışlar içinden aldığımız yüzde 6.5'lik payımızı ise 2008 yılında yüzde 7.5'e çıkarmayı hedefliyoruz. 2008 yılı için bir başka hizmetimiz ise hazırlıklarında son aşamaya geldiğimiz ve yakın zamanda devreye girecek olan 'Kredi Koruma Sigortası' ürünü olacak. İşsizlik, hastalık ve sakatlık gibi durumlarda tüketici adına taksit ödemesini yapacak olan sigorta ürünlerini pazara sunacağız. Bu sigorta ile tüketiciler, taksitlerine eklenecek küçük ödemeler ile kredi ödemelerini koruma altına alabilecekler.