kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Diyet Uzmanı Çağatay Demir

Spor yaparken kaybedilen sıvı yerine konmalı

10.05.2008
F1 pilotlarının sağlığından sorumlu resmi hastane Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, Formula 1 pilotlarının her yarışta dört litre sıvı kaybettiğini anlatarak, sporda sıvı kaybına dikkat çekti.

* Yarışlar sırasında 3-4 litre su kaybeden F1 pilotları bundan zarar görür mü?
Bu konuda antrenmanlıysa ve arkasından kaybedilen su miktarı yerine konuyorsa herhangi bir kalıcı etki bırakmaz. Tabii yaşlarının genç olmasının da katkısı büyük. Bir futbolcu da maçlarda, pilotlarla aynı olmasa da ona yakın bir enerji harcayabiliyor. F1 pilotları bir anlamda ağır egzersiz yapıyorlar. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak zorlanıyorlar.

TARTILMAK GEREK

* Fazla sıvı kaybının riskleri neler?
Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 2-3 azalmasına neden olan sıvı kaybı bile performansı olumsuz yönde etkiler. Bu miktar 70 kg bir kişi için yaklaşık 1.5-2 kg eşittir. Sıvı kaybı arttıkça sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, kramp gibi sorunların yanı sıra daha ciddi sağlık sorunları da ortaya çıkabilir.

* Su kaybıyla azalan vücut ağırlığı hemen nasıl yerine konulabilir?
Yoğun egzersiz öncesi ve sonrası tartılıp her yarım kg. kayıp için en az iki bardak su içilmesi gereklidir.

HALSİZLİK OLUR


* Sıvı kaybının belirtileri nelerdir?
Deride kızarıklık, yorgunluk, artan vücut ısısı, solunum ve kalp atım hızında artış, baş dönmesi, halsizlik, egzersizde solunum güçlüğüdür. Ticari sporcu içecekleri sporcuların tümü için gerekli değildir. Sporcu içecekleri yerine meyve suları da yarı yarıya sulandırılarak tüketilebilir.