kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

30 yaşında dondur 60 yaşında hamile kal

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Bir kadın isterse, dondurulmuş yumurtasını bir yakınına hediye edebilir mi?
Bu; Türkiye'de yasak ama Kıbrıs'ta serbest. Bir kadın yumurtalarını dondurduğunda imza karşılığıyla istediği herhangi bir kadına bağışlaybiliyor. Tabii kadın sağlıklıysa ve yumurtası işe yarayacaksa

* Dondurulmuş yumurtası bulunan bir kadın, kaç yaşına kadar hamile kalabilir?
İsterse 60 yaşında bile hamile kalabilir. Dondurmanın amacı; yumurtayı yaşlanmaya karşı korumaktır. 35'ine basan kadınlar büyük bir korkuya kapılıyor. "Hemen evlenmeliyim, geç kaldım, anne olamayacağım" diye düşünmeye başlıyor. Bu yöntem onlar için bir güvence gibi. Acil ve yanlış karar almalarını engelliyor. Ayrıca, onlara hala zamanları olduğunu da gösteriyor.

* Bu yöntemin, embriyo dondurmadan farkı nedir?
Yumurtalarını donduran kadınlar; kiminle çocuk yapacaklarına karar verememiş olan kadınlar. Genelde bekar ya da eşi o anda çocuk istemeyen kadınlar bu yöntemi talep ediyor. Sperm yaşlanmaz ama kadının yumurtası yaşlanır. Bu durumdaki kadınlar gelip, yumurtalarını dondurtuyorlar. Ya da kadın kanser oluyor, henüz evli değil ve tedavi süreci belki de onun annelik şansını elinden alacak, yumurta üretimi duracak. Bu tedaviden önce, yumurtalarını donduruyoruz.