kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Myanmar için acil çağrı

Yeni Haber
AB'nin insani yardımdan sorumlu üyesi Louis Michel, Nergis kasırgasıyla yerle bir olan Myanmar'daki insani durumu ele almak üzere yarın acil toplantı çağrısında bulundu.

Michel, ayrıca bizzat Myanmar'a (Birmanya) gitmek ve yerel yetkililerle uluslararası yardımın felaketzedelere en uygun biçimde ulaşmasını sağlamak amacıyla yerinde görüşmek istediğini de belirtti.AB'nin acil toplantısının ise, AB ve Avrupa Komisyonu'na üye ülkelerle bir durum değerlendirmesi yapmak ve bu acil durum karşısında neler yapılabileceğini ele almak bakımından gerekli olduğu ifade edildi.AB dönem başkanlığını yürüten Slovenya'dan yapılan açıklamada ise, acil toplantı için henüz resmi davet yapılmadığı, gün içinde yapılmasının beklendiği belirtildi.

Myanmar'ın geçen hafta vuran Nergis kasırgasından 1,5 ila 2 milyon insanın zarar gördüğü tahmin ediliyor. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 28 bin 458, kayıp sayısı ise 33 bin 416. Ancak insani yardım kuruluşları, ölü sayısının yüz binden fazla olduğunu düşünüyor.

ABD'NİN MYANMAR'A İLK YARDIM UÇAĞI YOLA ÇIKTI


ABD'nin Myanmar'daki kasırga kurbanlarına yardım götüren ilk uçağı yola çıktı.

Yardım malzemesi taşıyan askeri C-130 kargo uçağı, Bangkok'un güneyindeki Tayland askeri üssünden Myanmar'ın Yangon kentine gitmek üzere havalandı.

ABD ordusundan Yarbay Douglas Powell, uçağın silahsız olduğunu, cibinlik, battaniye ve su gibi yardım malzemeleri taşıdığını kaydetti. Powell, yardımın ordu tarafından değil, ABD hükümeti tarafından yapıldığını söyledi.

Myanmar'a yarın iki yardım uçağının daha gönderilmesi bekleniyor.ABD'yi düşman olarak gören Myanmar askeri hükümetinin bu uçağa izin vermesi büyük bir imtiyaz olarak görülüyor. Cunta yönetimi uluslararası yardım uzmanlarının ülkeye girmesine izin vermemiş ve BM'nin yardımını geciktirmişti.

AA