kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

En çok öz baba tecavüz ediyor

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Ensest ilişkilerinin oranı ne?
Ortaya çıkartılan cinsel saldırıların yüzde 15'ini ensest ilişkiler oluşturuyor. Tabii bu sadece ortaya çıkan rakam. Tam olarak ortaya çıkmadığı için de mücadele etmek mümkün olmuyor.

* En çok ne tür ensest ilişki yaşanıyor?
Daha çok öz baba tecavüzü var. Öz baba-kız veya üvey baba-kız ilişkisi en yaygını. Sonra kardeşler arasında yaşananlar geliyor. En az anne ile çocuk arasında oluyor. Kayınpeder-gelin ilişkisi de yaygın.

* Tecavüz olaylarının ortaya çıkmasının önündeki en büyük engel ne?
Toplumun olumsuz bakış açısı. Mağdur "Saldırıya uğradığımı açıklarsam suçlanır mıyım, bu saldırıda benim sorumluluğum aranır mı?" kaygısı taşıyor. Bu nedenle cinsel saldırıya uğradığını açıklamıyor, susuyor. Ensest olaylarında da ise kimse aile içi olay olduğu gerekçesiyle karışmak istemezdi.

BÖLGESEL FARK

* Türkiye'nin bir cinsel suç haritası var mı? Hangi illerde en çok yaşanıyor?
Araştırmalarda dağılım farklılıkları var ama bunların neden kaynaklandığı çok net değil. Saldırıların açığa çıkmaması buna neden olabilir. Cinsel saldırılarla ilgili çalışmalarımız daha şehir bazına inmedi. Kentin sosyal ve kültürel özelliklerinden kaynaklanan bir değerlendirme henüz Türkiye'de yapılmadı. Ama deneyimlerimizden hareketle; kapalı ve muhafazakâr bölgelerde daha çok cinsel saldırılar yaşanıyor. İl il değil de daha çok lokal farklılıklardan kaynaklanıyor.