kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Leyla Gencer ebediyete uğurlandı

Yeni Haber
Sanatçılık yaşamı boyunca dünyanın bütün opera sahnelerinde "La Diva Turca" olarak alkışlanan ünlü soprano Leyla Gencer, Milano'da görkemli bir cenaze töreniyle ebediyete uğurlandı.

La Scala Operası yakınlarındaki tarihi San Babila Kilisesi, bugün Gencer için düzenlenen cenaze ayini sırasında 9 Mayısta ölen Gencer'in yakınları, dostları, sevenleri ve öğrencilerinin akınına uğradı.Sanatçının vasiyeti üzerine Milano Lambrate Mezarlığındaki krematoryuma götürülen naaşın yakılma işlemi Çarşamba günü yapılacak. Gencer'in külleri ise önümüzdeki Cuma günü İstanbul'da düzenlenecek uğurlama töreninden sonra, yine sanatçının vasiyeti üzerine Ortaköy'de Boğaz sularına dökülecek.

Gencer'in yeğeni İbrahim Çeyrek'in de eşi Neslihan Çeyrek ve annesi Aynur Çeyrek ile birlikte hazır bulunduğu cenaze ayininde San Babila Kilisesi, İtalya'dan ve Türkiye'den gelen tanınmış simalarla doldu.İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner ve Genel Müdür Yardımcısı Ömür Bozkurt, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürü Suat Arıkan ve Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli'nin yanı sıra Türkiye'nin Milano Konsolosu Nihal Çevik de Gencer'i uğurlamak için ayine katılan kişiler arasında yer aldı.

Ayine, Gencer'i 1957'de verdiği ilk konserden sonra bağrına basan ünlü La Scala Operası yetkilileri, La Scala Akademisi çalışanları ve sanatçının öğrencileri de katıldı.İtalya'da siyasi yolsuzluklara karşı yürütülen "Temiz Eller" soruşturmasının baş isimlerinden biri olan eski savcı Francesco Saverio Borrelli, Gencer'in yakın dostlarından Kontes Mocenigo, sanatçının biyografisini de kaleme alan Franca Cella ve gazeteci-yazar Zeynep Oral'in de katıldıkları cenaze ayini sırasında, katılımcıların pek çoğu göz yaşlarını tutamadı.

Ayin bitiminde Gencer'in naaşının yerleştirildiği, güllerle bezenmiş tabut, sanatçının 1957'de seslendirdiği bir arya kaydının dinletilmesi eşliğinde alkışlarla uğurlandı. Verdi'nin "La Forza del Destino" operasından "La Vergine degli Angeli" aryası Gencer'in 1957'deki yorumuyla yeniden dinlendiği an, törende duygu yoğunluğunun zirveye ulaştığı an oldu.Sanatçı için San Babila Kilisesine başta La Scala Operası ve Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğundan olmak üzere gelen çok sayıdaki çelenk arasında, ünlü yazar Yaşar Kemal tarafından gönderilen çiçek de dikkati çekti.

HEM KATOLİK HEM MÜSLÜMAN DUALARIYLA UĞURLANDI

Gencer için Milano'da düzenlenen uğurlamada, resmi törene San Babila Kilisesinde Katoliklik inancı doğrultusunda düzenlenen ayin damgasını vururken, sanatçının aile bireylerinin İslam inancı doğrultusunda dua merasimi düzenlemeleri de dikkati çekti.Leyla Gencer'in Milano'da Majno Caddesi'ndeki evinde, tabutun kiliseye taşınmasından önce bir imam tarafından aile bireylerinin katılımıyla dua merasimi yapıldığı öğrenildi.

Sanatçının naaşı, San Babila Kilisesinden Lambrate Mezarlığındaki krematoryuma teslim edilmeden önce, İslami usullere göre cenaze namazı da kılındı.Gencer'in cenaze namazı, cenaze arabasının mezarlık girişi önünde mola verdiği sırada, sanatçının akrabalarının da katılımıyla Milano'da görev yapan Kemal Gül adlı bir Türk imam tarafından kıldırıldı.Gencer'in naaşının krematoryumda yakılma işlemi Çarşamba günü yapılacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner tarafından teslim alınacak küller, sanatçının vasiyeti doğrultusunda İstanbul'a getirilerek Cuma günü tören eşliğinde Ortaköy'den boğaz sularına bırakılacak.

Gencer için İstanbul'da İKSV ve de İstanbul Devlet Opera ve Balesi öncülüğünde düzenlenecek uğurlama töreninde, Rengim Gökmen yönetiminde Ahmet Adnan Saygun'un Yunus Emre Oratoryosundan ilahi bölümlerinin de seslendirileceği öğrenildi.Leyla Gencer, Cuma akşamı Milano'daki evinde solunum ve kalp yetmezliği neticesinde yaşama veda etmişti. Uluslararası ün yapmış bir sanatçı olan Gencer, 20. yüzyılın en büyük divalarından biri olarak değerlendiriliyor.

AA