kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
7 YILDIZLI OTEL OLACAK .... Yıkılmadan önceki hali gökyüzünden çekilen görüntülere böyle yansıyan tarihi deponun bulunduğu bölgeye, deniz altının göründüğü otel gelecek.

Korunacak duvarı bir gecede yıktılar

Deniz DERİN - SABAH
İstanbul Beşiktaş'ta, restore edilerek denizin altını gören 7 yıldızlı bir otel yapılması planlanan ve "kültür varlığı" olarak tescil edilmiş tarihi tütün deposunun korunması gereken dış duvarı, bir gecede yıkıldı..
İstanbul Beşiktaş'ta Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izni doğrultusunda restore edilerek yerine deniz altını gören 7 yıldızlı bir otel yapılması planlanan tarihi "Astro Türk Tütün Deposu" Kültür Bakanlığı İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nda alınan kararla tarihe karıştı. Projeyi yürüten firma, binanın korunması gereken dış duvarlarını bir gecede yerle bir etti. Yaklaşık bir buçuk ay önce sessiz sedasız gerçekleştirilen yıkımı öğrenen İstanbul Mimarlar Odası, suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

KARARA RAĞMEN YIKIM
Kurul'un 25.12.2005 tarihli ve 1054 sayılı kararı ile "taşınmaz kültür varlığı" olarak tescil edilen tütün deposu binasının yıkımını öngören 2152 sayılı karar, yine Kurul tarafından 13.12.2006 tarihinde alındı. Bina tescilli olduğu için bir bütün olarak anılan değerleri korunarak, restore edilmesi gerektiği yönünde bir karar varken, hiçbir teknik gerekçe gösterilmeden binanın taşıyıcı sistemi ve fonksiyonu tamamen değiştirildi. Otel binasının son kalan dış cephesi de bir gecede yok edildi. Bir ay önce gerçekleşen yıkımı öğrenen İstanbul Mimarlar Odası, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Anıtlar Kurulu'na da başvuruda bulunacak olan Mimarlar Odası yetkilileri de, binanın dış cephesinin korunması gerektiğini, ancak tarihi binanın tamamen yıkılmasının şaşkınlığını yaşadıklarını kaydetti. Mülkiyeti Tanrıverdi Holding'e ait olan binanın işletmesi için ise Mariott, Bvlgari, St. Regins ve Shangrill gibi dünyanın önde gelen otel zincirleri talip.

ÜÇ YIL ÖNCE SATIN ALINDI
1930'lu yılların başında Avustralyalı bir firma tarafından Astro Türk Tütün Fabrikası olarak kurulan bu bina, daha sonra özel sektörde birçok kez el değiştirdi. Binayı Tekfen Holding'den 3 yıl önce satın alan Tanrıverdi Holding, 7 yıldızlı ve sualtını gören bir otel yapmayı hedefliyor.
Haberin fotoğrafları