kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Candan Schabio

Hiper, süper ve zincirler 10 yılda dört kat büyüdü

Nielsen'in araştırmasına göre 1998'de 2 bin135 olan büyük market sayısı 2008'de 8 bin 252'ye çıktı. Bakkal sayısı % 23 azaldı..
Araştırma şirketi Nielsen'in 1998 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiği "Perakendeci Sayıları Tespit" çalışmasına göre 1998 yılında 2 bin 135 olan hiper, süper ve zincir market sayısı 2008 yılı itibariyle 8 bin 252'ye ulaştı. Özellikle global zincirlerin (Metro, Carrefour, Tesco) Türkiye'ye yönelik yatırımları ile yerli zincirlerin( Migros, BİM) sayılarını artırması bu rakamların artmasında önemli rol oynadı. Aynı dönemde lokal zincirlerin sayılarında da kayda değer artışlar gözlendi. Nielsen verilerine göre bakkal ve orta marketlerde 1998 yılında yaklaşık 167 binlerde olan sayı 2008 yılında 128 binlere düştü. Sayılardaki düşüş bakkal kanalından kaynaklandı. Son 10 yılda bakkal sayıları 155 binden 113 bine geriledi. Buna göre 10 yılda bakkal ve orta marketlerin sayılarında yüzde 23 oranında azalma oldu.

TOPTANCILIK ZAYIFLIYOR
Türkiye 1990'lı yıllardan itibaren geleneksel perakendecilikten organize perakendeciliğe geçişin başlamasıyla birlikte (aynı zamanda toptancılıktan- distribütörlüğe geçişin başladığı dönem) hızlı bir süpermarketleşme sürecine girdi. Süpermarketlerin sayısı 10 yılda yaklaşık 4 kat arttı. Ayrıca süpermarketlerin sigara hariç tüm hızlı tüketim ticaretinden aldığı pay da 10 yılda yüzde 54'e yükseldi. Geleneksel perakendecilerin sayıları ve ticaretten aldıkları pay geriledi. Öte yandan, raporda, benzin istasyonu marketi, büfe, kuruyemişçi ve parfümerilerin de içinde bulunduğu 'özel marketler' kategorisindeki artışa da dikkat çekildi. Özel marketlerin, belirli bir sektöre yoğunlaşarak ve yaptığı ticarete odaklanarak rekabette avantaj sağladığına dikkat çekilen raporda, "Bu perakendeci türlerinin bir bölümü aynı zamanda planlı olmayan, alındığı zaman kullanılmaya başlanan kategori satışları ile ayakta kalıyor. Benzin istasyonu marketleri, büfeler, kuruyemişçiler, eczanelerin ve parfümerilerin içinde bulunduğu özel marketlerin sayıları 10 senede yaklaşık 55 binlerden 67 binlere çıktı" değerlendirmesi yapıldı.
Haberin fotoğrafları