kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cannes Film Festivali başlıyor

Yeni Haber
61. Uluslararası Cannes Film Festivali, 14 Mayıs akşamı, Brezilyalı yönetmen Fernando Mereilles'in ''Blindness'' adlı filminin gösterimiyle açılıyor.

''Altın Palmiye'' için yarışacak 22 film arasında bu yıl Nuri Bilge Ceylan'ın ''Üç Maymun'' filmi de bulunuyor. Ceylan'ın filmi 16 Mayıs Cuma günü yerel saatle 12.00 ve 22.30'da gösterilecek.Festivalin kapanışında, ''Altın Palmiye'' ödülünü ünlü oyuncu Robert de Niro verecek.Robert de Niro'nun bu yılki jürinin başkanı Sean Penn ve diğer ünlü oyuncu Bruce Willis ile oynadığı, Barry Levinson'un yönettiği kara mizah "What Just Happened" isimli filmin gösterimiyle festival 25 Mayıs günü sona erecek.

FESTİVALDE TÜRK STANDI

Festivalde ''Yaşamın Kıyısında'' filmiyle geçen yıl ''en iyi senaryo'' ödülünü kazanan Fatih Akın, bu yıl ''Un Certain Regard'' isimli yarışma bölümünün jüri başkanlığını üstlenecek.''Klasik filmler'' gösteriminde bu yıl Metin Erksan'ın ''Susuz Yaz'' filmi de yer alacak.

Türkiye'nin Paris'teki Kültür ve Tanıtma Müşavirliği Cannes'da bir stand açacak ve 17 Mayıs günü sinema dünyasının temsilcilerine bir resepsiyon verilecek.Festivale Türk film ve dağıtım şirketleri de aktif biçimde katılacak. Dünyanın dört bir yanından gelen film yapım ve dağıtım şirketleri, ürünlerini pazarlama olanağına sahip olacak.

JÜRİ BAŞKANI SEAN PENN

Bu yılki festivalin jüri başkanlığını Amerikalı yönetmen ve oyuncu Sean Penn üstlenecek.Jüri üyeleri arasında İtalyan Sergio Castellitto, Amerikalı Natalie Portman, Alman Alexandra Maria Lara, Meksikalı Alfonso Cuaron, Taylandlı Apichatpong Weerasethakul, Fransız Rachid Bouchareb, İranlı Marjane Satrapi ve Fransız Jeanne Balibar bulunuyor.

FESTİVALE YOĞUN İLGİ

Festivali izlemek üzere yaklaşık 3 bin gazeteci kayıt yaptırdı ve dünyanın dört bir yanından gelecek sinema sanayisi temsilcileri ve sinema hayranlarının sayısının 40 bini geçmesi bekleniyor.

Cannes kentinin nüfusunun üç misli artarak 200 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Festival dolayısıyla kentteki iş yerleri ticari açıdan adeta bayram yapacak. Geçen yılkı ciro 250 milyon avroya ulaşmıştı.Festivalin bütçesi 20 milyon avro. Bu paranın yarısını Kültür Bakanlığı aracılığıyla devlet, diğer yarısını Cannes Belediyesi karşılıyor.Kentteki ve civar bölgelerdeki bütün oteller şimdiden dolmuş durumda. Büyük lüks otellerde oda fiyatlarının geceliği 4 bin avroya kadar çıkabiliyor. Festival süresince evlerini ve odalarını kiraya verenlerin sayısının da oldukça fazla olduğu, havuzlu lüks bir villanın 12 günlük kirası 45 bin avroya kadar çıktığı ifade ediliyor.

Fransız basını, Cannes'ın en lüks oteli Carlton'un, günde 800 kilo kabuklu deniz ürünü ve iki hafta içinde 10 bin şampanya, 25 kilo havyar ve 30 bin ton sebze ve meyve tüketimi olacağını dikkate alarak buna göre hazırlık yaptığını yazdı.Cannes'daki esnafın yıl içindeki cirosunun yüzde 15'ini, 12 gün sürecek festival sırasında yapması bekleniyor.

AA