kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Muşlu işadamlarıyla düzenlediği istişare toplantısında saz da çalan Çağlayan, artık düzgün yollara sahip olan Muş’a Arjantin’den elma geldiğini basından öğrenince şaşırdı.

"Piyasaya baskı dünyadan değil Merkez'den geliyor"

SEÇKİN ÜREY - MUŞ
Sanayi Bakanı Çağlayan, "Likidite sıkışıklığının nedeni Merkez Bankası mı dünya mı? Parayı yöneten Merkez Bankası olduğuna göre cevap koca bir "evet" dedi..
Bölgesel, sektörel ve proje bazlı teşvikleri öngören yeni şok teşvik sistemini yıl sonuna kadar çıkaracaklarını söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi envanteri çıkarma çalışmaları çerçevesinde geldiği memleketi Muş'ta Merkez Bankası'nın (MB) politikalarını eleştirdi. Çağlayan, piyasadaki likidite sıkışıklığının tek sebebinin Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için yarattığı baskı olduğunu söyledi. Çağlayan, "Piyasada yaşanan likidite sıkışıklığının nedeni Merkez Bankası politikaları mı, dünya piyasaları mı? Şimdi parayı yöneten kuruluş MB olduğuna göre cevap koca bir evet. MB piyasadan YTL çekerek, likidite darlığı yaratıyor. Fiyat istikrarı sağlamaya yönelik bir politika anlayışı var. Nitekim faizleri belirleyen MB'nin Para Kurulu Politikası değil mi? Yani burada bir arıza var. MB'nin uygulamalarına, piyasada yarattığı likidite darlığına rağmen enflasyon konusunda maalesef istenilen seviyeye gelinemedi. Konulan hedefle ortaya çıkan enflasyon rakamları birbirinden çok uzak" diye konuştu.

'İSTİFA BAŞKANIN KARARI'
Bugün piyasalarda gerek esnaf kesiminde, gerekse KOBİ'lerde en büyük problem ciddi likidite sıkışlığı yaşandığını tekrarlayan Çağlayan, "Merkez Bankası piyasadan Türk Lirası emerek enflasyon fiyat istikrarı sağlayacağını sandı. Türkiye'yi koymuş olduğu hedefin iki katın üzerinde enflasyon ile karşı karşıya bıraktı" dedi. Çağlayan, bunun Merkez Bankası Başkanı'nın başarısız olduğu ve istifa etmesi anlamına gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruya da "İstifa işi beni ilgilendirmiyor. O başkanın vereceği karar" cevabını verdi. Merkez Bankası'nın faiz yükselteceğine ilişkin sinyaller olduğunu kaydeden Çağlayan, "Merkez'in faiz indireceği günler geride kaldı" dedi.