kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Bu sene grip aşısı işe yaramadı

Son bir aydır, bir türlü hastalıktan kurtulamadım. Grip aşısı olmuştum ama buna rağmen öksürük, hapşırık ve sinüzitin arkası kesilmedi. Bu sene grip aşısı bende hiç işe yaramadı. Sizce yine de seneye bir kez daha yaptırmalı mıyım? Özhan K./Manisa

Grip aşısı bu sene sadece sizde değil, aşı yaptıranların yüzde 56'sında işe yaramadı. Geçmiş yıllarda aşının etkinliği yüzde 70-90 arasında değişirken, bu yıl yüzde 44'te kaldı. Biliyorsunuz grip aşısı her yıl tahmin üzerine hazırlanıyor ve içine üç çeşit grip mikrobu antijeni katılıyor. İnsan bir grip sezonu boyunca, bu mikroplardan biriyle karşılaşınca, daha önceden tanıdığı için hasta olmuyor. Bu sene üç virüsten ikisi yanlış. Yani aşı; korunmada etkisiz kalıyor. Baharla beraber artan alerjileri de düşünürsek, her şey birbirinin içine girmiş ve üst solunum yolları enfeksiyonları toplumu esir almış durumda. Muhtemelen yaza doğru grip mevsimi bitecek, polenler azalacak ve ortalık bir nebze de olsa durulacaktır.

Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.