kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyada "Grand Theft Auto 4" çılgınlğı

29.04.2008
Dünyanın her yerinde bilgisayar oyunu meraklılarının dört gözle beklediği 'Grand Theft Auto 4' bu sabah ABD'de satışa çıkarıldı.

Amerikalı oyun meraklıları, dünya çapında başarıya ulaşan serinin son halkasının ilk kopyalarını alabilmek için dünden itibaren satış noktalarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Yılın en büyük eğlence olayı olarak gösterilen Grand Theft Auto 4'ün ilk hafta satışlarının 400 milyon doların üzerinde gerçekleşeceği ve Microsoft'un geçtiğimiz yıl çıkardığı Halo 3 oyununu tahtından indireceği belirtiliyor. Halo 3, ilk satışa çıktığında 300 milyon dolar getirmişti.
Vahşi ve bir o kadar da esprili bir baş yapıt olarak gösterilen oyun, Rockstar games firması tarafından Xbox 360 ve Playstaion 3 platformları için satışa sunuldu.

Oyunun hızlı satış rekorlarını kırması bekleniyor. ABD'de çok sayıda satış merkezi gece yarısından itibaren kapılarını oyunseverlere açtı. Oyunu almak isteyen gençlerin battaniyelere sarılarak sokaklarda yattıkları görüldü. Şiddet ve kan içeren oyun için 18 yaş sınırlaması getirildi. İngiltere'de de 41 alışveriş noktası gece yarısı Grand Theft Auto için açıldı.

New York Times gazetesi, son teknoloji ürünü oyun için "İnteraktif eğlencenin derinliğinde yeni bir kademe" yorumu yaptı. Eurogamer dergisi oyuna 10 üzerinden 10 puan verdi.

Oyunun satışına ihtiyatlı yaklaşan ESRB ve Ulusal Medya Enstitüsü, aileleri Grand Theft Auto 4'deki şiddet unsurları nedeniyle uyardı. Oyuncuya sınırsız serbestlik veren Grand Theft Auto serileri, dünyanın her yerinde son derece popüler olmuş, bir o kadar da tartışma getirmişti.
Oyun dünyası Grand Theft Auto ile ilk olarak 1997 yılında tanıştı. Geçen süre boyunca çıkan üç ana ve bir çok ara bölümün satışlarının toplamı 70 milyon kopyayı geçti. Bu satış rakamlarının ucundaki bütçe sayesinde her yeni bölüm ekranlarımıza biraz daha gelişmiş olarak çıktı.

Oyun, aslında bir sokakta hayatta kalma mücadelesi. Kırmızı ışıkta duran araçların camlarını silerek de geçinmek mümkün. Ancak oyunun kahramanı otomobil hırsızlığı, gasp, muhabbet tellallığı, soygun ve haraç toplama gibi türlü çeşit pis işlerin içine dalarak para kazanıyor. Para kazandıkça şöhreti, silahları ve gücü artıyor. Bütün oyun sırasında polis güçlerine ve mafyaya karşı da uyanık olmak zorunda.

Bu bölüm öncekinden farklı olarak Los Angeles'ta değil, New York modellenerek oluşturulan Liberty City'de geçiyor. Bu seferki karakter bir zenci değil, Avrupa'dan 'yırtmak' için Amerika'ya gelmiş Niko Bellic adlı bir Doğu Avrupalı.
Haberin fotoğrafları