kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hindistan'da Çin'in nükleer denizaltıları bulundu

Yeni Haber
Hindistan Ulusal Kongre Başkanı Faruk Abdullah, Çin'in ülkesi için en büyük tehdit olduğunu söyledi.

Uydu görüntülerinde Çin nükleer denizaltısının ülkesinin yakınında bulunduğunu tespit ettiklerini söyleyen Abdullah, bunun tehdit göstergesi olduğunu ifade etti.

Abdullah, "Çin, Hindistan için en büyük tehdit ve bu ülkeye karşı çok dikkatli olmalıyız. Hintli liderler, Çin'i güvenlik açısından ihmal etmemelidir'' dedi. Kongre Başkanı, Pekin'in, Hindistan'ın kuzeydoğudaki Arunachal Pradesh eyaletinin bir kısmı üzerinde hak iddia etmesinin de Çin tehdidini açıkça gösterdiğini belirtti ve Tibet'te son günlerde yaşananlara dikkat çekti.

Başkan Abdullah, Hindistan'ın, turistlerin ve hacıların Mansarovar/Kailash'ı ziyaret etmesine imkan sağlayan teklifine Çin'in gösterdiği siyaseti de eleştirdi.

Dünyanın önde gelen nükleer gücü Çin ve Hindistan 1962 ve 1986 yıllarında sınır anlaşmazlıkları yüzünden iki kez savaşmıştı. Çin, Hindistan'a bağlı Sıkkım eyaleti ve kuzeydoğudaki Arunachal Pradesh'in bir kısmı üzerinde hak iddia ederken, Hindistan da Çin'in Keşmir'in bir kısmını işgal ettiğini öne sürüyor.

Hindistan ayrıca Tibet'in 1951 yılında Çin tarafından işgalini de tanımıyor. Çin, Hindistan'a karşı Pakistan'a askeri ve siyasi destek de verirken, Hindistan da Çin'e karşı ABD ile stratejik işbirliğini geliştirmeye çalışıyor.

(CİHAN)