kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

NASA Mars'a üs kuracak

Yeni Haber
NASA'nın geçen Ağustos'ta fırlattığı uzay aracı Phoenix (Anka Kuşu), 25 Mayıs'ta Kızıl Gezegen'in kuzey kutbu yakınlarına inecek. Uzmanlar, Phonenix projesinin NASA'nın yakın gelecekte Mars'ta üs kurma planlarını kanıtladığını belirtiyor.

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, Phoenix Mars atmosferini analiz edecek bir mobilize hava istasyonu taşıyor. Bilim adamlarına gezegendeki hava şartları hakkında daha ayrıntılı bilgi verece olan istasyon, NASA'nın potansiyel üs projelerinde yardımcı olacak.
NASA'nın Mars programı mühendislerinden Rich Zurek, mobilize hava istasyonunun ileride gezegene gönderilecek astronotların nasıl bir atmosferle karşılaşacakları konusunda kendilerine çıkarımlar sağlayacağını kaydetti. Bristol Üniversitesi'nden astrobiyolojist David Catling, Phoenix'in Mars'ta yaşayan organizmalar oluşmasını sağlayan organik molekülleri araştıracağını aktardı.

Phoenix'teki 2 buçuk metrelik robotik kol, 90 santimetre derinliğe kadar kazabilme gücüne ve toprak altında olduğu düşünülen buz tabakasına ulaşabilme kabiliyetine sahip.

Mars'ın bu bölgesinin bir zamanlar mikrobik yaşam için uygun koşullar sağlayıp sağlamadığını yerinde inceleyecek Phoenix, başarılı bir yumuşak iniş yaparsa bu 1976'da Viking 2 ve 1999'da Mars Polar Lander uzay araçlarının Kızıl Gezegen'e inişi sırasında parçalanmasından bu yana, ilk motorlu iniş olacak.