kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mayıs 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Her zaman hayırlı evlat olmak istedim

Gülru İNCU/ŞAMDAN PLUS
Şamdan Plus'a 'Anneler Günü'ne özel annesi Birgül Vardarlı'yla röportaj veren Siren Ertan Çarmıklı: Bütün hayatım annemin 'Güzelliğine güvenme bir sivilce yeter, zenginliğine güvenme bir kıvılcım yeter' öğüdüyle geçti!..
Birgül Vardarlı ile Siren Ertan Çarmıklı da çoğu anne- kız gibi birbirlerinin hayatlarının merkezinde bulunan iki kadın. Birbirlerini çok seven, her zaman birbirlerinin yanında olduklarını karşılıklı olarak hissettiren, fark ettirmeden diğerini kanatları altına almak isteyen iki kadın aralarındaki ilişkiyi anlattı.

* Nasıl bir çocuktu Siren Hanım?
BİRGÜL VARDARLI:
Hayatta görebileceğiniz en uslu çocuktu. Hiç yormadı beni, ağlamazdı bile. O kadar usluydu ki, hasta zannederdim.

SİREN ERTAN ÇARMIKLI: Uyurken saatlerce sesim çıkmayınca öldüğümden endişelenir, gelip nefesimi dinlermiş.

GÜZELLİĞİNE GÜVENME
* Siren Hanım'ın çocukluğunu ve genç kızlığını iki ayrı portre olarak çizmenizi istersem?
B.V.:
Siren çok güzel bir çocuktu, yolda yürüyemezdik, herkes sevmek için durdururdu. Çok da güzel bir genç kız oldu. Anne olarak onu 'güzel' diye tanımlamak bana düşmez belki ama kapıdan çıkarken içim titrerdi, o gelene kadar dua ederdim. Ben zaten nazardan çok korkarım.
S.E.Ç.: Bak şimdi güzel olduğumu söylüyor! Benim tüm hayatım annemin "Güzelliğine güvenme bir sivilce yeter, zenginliğine güvenme bir kıvılcım yeter" öğüdüyle geçti. Ben de bu söze göre yaşamaya çalıştım. Tabii annemin öğütleri bu kadar da değil (gülüyor); "Büyüklerin önünde bacak bacak üstüne atılmaz", "Şişeden su içilmez", "Başkalarının buzdolabı açılmaz"...

* Siren Hanım'ın genç kızlığında güzelliği ile baş etmek zor oldu mu?
B.V.:
17 yaşındayken falan tüm gözler üzerindeydi tabii ama zor olmadı çok şükür. Bir dönem çok tedirgindim fakat genç kız sahibi her anne bu duyguyu böyle hisseder.
S.E.Ç.: Bir de benim 17-18 yaşlarım 80'li yılların sonuna denk geldi. Biliyorsunuz o yıllar çok frapan, çok dikkat çekici tarzda giyinilen disko yıllarıydı. Hayatımda hiç olmadığı kadar, göz kalemim o yıllarda vardı. Genç kızlığa geçtiğimiz için her şeye özeniyoruz tabii. İşte o zaman saçlar punk, kocaman takılar, abartılı makyaj... Yani annem adına durum çok korkunçtu.

HÂLÂ ANNEME BENZİYOR
* Birgül Hanım bugün çok şıksınız ama duru bir sadeliğiniz de var aynı zamanda...
S.E.Ç.:
Sade ama hep bakımlıdır. En hoş tarafı da estetik yaptırmıyor olması sanırım, çünkü hâlâ anneme benziyor!

* Annenizle kıyaslanınca her zaman daha süslü bir genç kadın oldunuz anlaşılan...
S.E.Ç.:
Evet, hep öyleydi.

* Annenizle mi daha yakındınız yoksa babanızla mı?
S.E.Ç.:
Aslında bu yaşa ve hayatımız boyunca yaşadığımız dönemlere göre değişiyor. Annem çocuklarına çok düşkündür, çocukları hayatının merkezidir. Bana her zaman, "Hayatımın merkezi sensin" der ve ben de bunu hissederim.
B.V.: Oğlum da var, belki garip olacak ama benim hayatım Siren'dir. Hep öyle oldu ve olacak.

* Sizin için en unutulmaz olan Anneler Günü anınızı hatırlıyor musunuz?
B.V.:
Siren bana her zaman özel hediyeler seçer. Hani derler ye hediyenin büyüğü, küçüğü olmaz diye, o ayrı tabii ama onun aldığı şeyler beni her zaman mutlu etmiştir, bana ne alması gerektiğini bilir. S.E.Ç.: Ben hiçbir zaman kimseye gereksiz bir şey almam.

ASLINDA ÇOK FARKLIYIZ
* Görüş ayrılığına düştüğünüz konular olmadı mı?
S.E.Ç:
Olmaz olur mu? Çok ama çok kavgamız olmuştur. Hâlâ çok tartışırız, çünkü birçok özelliğini alsam da yine de çok farklı yapıda iki insanız biz. B.V.: Bir tek dırdır. (gülüyor)
S.E.Ç.: Evet, tahammülüm yoktur dırdıra, bir de odamın kapısının çalınmadan girilmesine... Benim görülmez bir alanım vardır ve o alanın içine girilmesini istemem, bu da benim yapım.

* Siren Hanım'ın çocukluğunda kardeşi ile ilişkisi nasıldı?
B.V.:
Hiç didişmediler. Oğlum çok saygılıdır ablasına, yani onun dediği kuraldır oğlum için.
S.E.Ç.: Benim kardeşlerim anne ve babamın sonraki evliliklerinden ama hiçbir gün bunu hissetmedik. İşte bu da annemin başarısıdır! Gerçekten o kadar kendisini çocuklarını adamış bir insandır, ki hâlâ her kuruşunu ya bir gün bizim ihtiyacımız olursa diye biriktirir...

EN ÖNEMLİ İLTİFAT
* Annenizle ilgili en unutamayacağınız şey nedir?
S.E.Ç.:
Annem geçenlerde benim için birine "Hayırlı evlat" dedi. Hayatında benim için söylediği en güzel, en önemli iltifattı. Gerçekten çok sevindim çünkü hep bunu olmak istemişimdir.
Haberin fotoğrafları