kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çörtoğlu:Yargıçlar hedef gösterilmesin

Yeni Haber
Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, özenli bir üslupla tartışılması gereken yargı kararlarının, siyasi tartışmalara konu edilmemesi ve bu kararların hükümete karşı bir tavır gibi gösterilmesi suretiyle yargının kamuoyuna şikayet edilmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

Danıştay'ın Kuruluşunun 140. Yıldönümü Danıştay'da kutlanmaya başlandı.

Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın yanı sıra yüksek yargı mensupları katıldı.

Törende konuşan Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, "Yargı yerlerinin devlet yapısı içindeki konumları ve işlevleri göz önünde bulundurularak eleştirilerde dikkatli ve duyarlı olmak, verdikleri kararlardan dolayı yargı mensuplarını suçlayıcı ve hedef gösterici davranışlarda bulunmamak gerekir" dedi. Çörtoğlu şöyle konuştu:

"Özellikle son yıllarda kesinleşen yargı kararlarının eleştiri sınırlarını aşan, Danıştay'ın faaliyetlerine engel gösteren, görev yetkisini aştığını ifade eden beyanları üzülerek karşıladığımı belirtmek istiyorum. Bu eleştiri ve değerlendirmelere çoğu zaman cevap vermeyişimiz, yüksek yargının saygınlığı ve tarafsızlığı konusunda gösterdiğimiz hassasiyetin ve Anayasa tarafından gerekliliği vurgulanan devlet organları arasındaki medeni işbirliği ve iş bölümü anlayışının bir sonucudur. Yargı kararlarının kamuoyunun eleştiri ve değerlendirme sınırları dışından kalan ayrıcalıklı konumları yoktur. Yargı kararları da eleştirilebilir, hukuki bir tartışmaya konu edilebilir. Ancak yargı yerlerinin devlet yapısı içindeki konumları ve işlevleri göz önünde bulundurularak eleştirilerde dikkatli ve duyarlı olmak, verdikleri kararlardan dolayı yargı mensuplarını suçlayıcı ve hedef gösterici davranışlarda bulunmamak gerekir."

(ANKA)