kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kızıl Meydan'da gövde gösterisi

Yeni devlet başkanına kavuşan Rusya, "Zafer Günü" kutlamalarını, nükleer güç şovuna dönüştürdü. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ilk kez füzeler geçit resmi yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kızıl Meydan'da gövde gösterisi
Rusya'nın devlet başkanlığı koltuğunu bırakan Vladimir Putin, giderayak dünyayı şaşırtan gövde gösterisine ev sahipliği yaptı. Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'nı yenmesinin yıldönümü kutlamalarında, SSCB'nin çökmesinden sonra ilk kez tanklar, nükleer füzeler Kızıl Meydan'a girdi. 8 bin askerin yürüdüğü kutlamalarda bu yıl 110 askeri aracın yanı sıra Rusya'nın en modern nükleer füzelerden İskender ve Topol füzeleri de yer aldı. Törenler sırasında aralarında Rusya'nın süpersonik bombardımanları, MİG'ler ve helikopterlerin bulunduğu 30 savaş uçağı Kızıl Meydan üzerinde gövde gösterisi yaptı.

'ASKERİ GÜCÜ ESKİYE DÖNDÜ'
Yeni Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise, geçit törenindeki konuşmasında, "Savaşlar ihtiraslarını ülkeleri, dünya ve milyonlarca insanın çıkarları önüne koyan sorumsuzlar tarafından çıkartılmıştır. Bu tip trajedilerin yeniden yaşanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi. Uzmanlar, 1990'dan beri başkent Moskova'daki Kızıl Meydan'a ağır silahların ilk kez sokulmasını Rusya'nın ekonomik gücünün yanı sıra askeri gücünün de eski günlerine döndüğünü göstermeyi amaçladığını savunuyor.

PUTİN: TEHDİT ETMİYORUZ
Putin nükleer silahların geçişiyle ilgili olarak, amaçlarının kimseyi tehdit etmek olmadığını istedi. Putin açıklamasında, "Gelişen savunma gücümüzü göstermek istiyoruz. Devlet olarak, halklarımızın, vatandaşlarımızın, devletimizin, zenginimizin ve bu ülke içinde bulunan her şeyin güvenliğinin sağlanması gibi bir görevimiz var" değerlendirmesinde bulundu.
Haberin fotoğrafları