kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

Kadınlar ve 'Sex and the City'

'Sex and the City' filminin 30 Mayıs'ta gösterime giriyor olması, hiç kuşkusuz Manolo Blahniks ve Jimmy Choo düşkünlerinde orgazm etkisi yarattı. 6 sezondur hayranlarını ekrana kilitleyen dizinin şüphesiz en çekici yönü; kıyafet tasarımcısı Patricia Field'in dizideki 4 kadın arkadaş için seçtiği kostümlerdi. Yeni filmde 300 kostüm kullanılmış ve Sarah Jessica Parker 81 kıyafet değiştirecekmiş. Hatta Parker'ın filmdeki bir kostümü, Vogue dergisinin çekiminde kullanılmak üzere Meksika'da bir ormana gönderilip, aynı gün sete geri getirilmiş. Filmde, bu yılın 'in' aksesuvarı kemerler de, kıyafetlerin çok önemli bir parçasıymış. Dizi; içeriğindeki onca sekse rağmen seyirciyi daha çok seks yapmaya değil, daha iyi giyinmeye teşvik etti. Kadınları asla yeterli sayıda ayakkabı ve çantaya sahip olamayacaklarına inandırdı. 'Sex and the City'nin hayranları, her hafta dizideki dört arkadaş Carrie, Miranda, Charlotte ve Samantha'nın ne giydiklerini, ne içtiklerini ve seks hayatları hakkındaki tartışmalarını takip etti. Profesyonel ve bakımlı oldukları halde bekar yaşadıkları için 'kusurlu' görünen kadınlar, bu dizi sayesinde 'hit' oldular.

STANDARTLAR YÜKSELDİ
Hatta modern kadınlar, şovdaki karakterler gibi fantezi bir hayat yaşayarak erkekler için koydukları standartları yükseltti. Dizi, yeni jenerasyon kadınlara kendi hayatları hakkında söz sahibi olmaları için bir çeşit referans oldu. Dört kadının paylaştığı arkadaşlık, hiçbirinin diğerini bir başka erkek için harcamaması, pek çoğumuzu kendi hayatımızı ve en yakın kız arkadaşlarımızla ilişkimizi gözden geçirmeye yönlendirdi. Dizi, her bölümünde ne problemin olursa olsun, kalbini kim kırarsa kırsın, kız arkadaşınla paylaşmadan o dönemi geçirmenin ne kadar zor olduğunu vurguladı.

KIZ ARKADAŞLAR KALICI
Kadınların arkadaşlıkları rekabetçi ve karmaşık olduğu kadar, anlamlı, dayanışık ve kalıcı. İlk ve ortaokul çağlarında kızlar, kız arkadaşları erkeklere tercih eder. Genç kızlık çağında ise devreye erkekler giriyor ve seçim yapmak zorunda hissediyoruz kendimizi. Mesela bir kız arkadaşına cuma gecesi bir şeyler yapmak için söz vermişsindir. Hoşlandığın erkek seni aynı akşam görüşmek için ararsa; kız arkadaşını kırmamakla, hoşlandığın çocuğu kaçırmamak arasında seçim yapmak işkenceye döner. Genelde de kız arkadaşla yapılan program iptal edilir. 18 yaşında erkeklerin geçiciliğini, kız arkadaşların kalıcı olduğunu görmek biraz zor.

ŞANSLIYIM!
Sonra, erkek arkadaş ile yaşanan her türlü problemi kız arkadaşınızla analiz edersiniz. 'Beni arayacağını söyledi,aramadı. Neden aramıyor?' gibi soruları kendinize sorarken; en yakın arkadaşınızın da analizler yapması önemlidir. Peki kız arkadaşlarımızla her şeyimizi paylaşmak iyi bir şey mi? Sosyal bilimcilere göre cevap hem evet, hem hayır... Kadınların birbirleri ile problemlerini paylaşmaları geçici olarak kendilerini iyi hissettirirken, endişe ve depresif ruh halinin artmasına da sebep olabiliyormuş. Özellikle de; paylaşılan dertlere dar bir perspektifle bakılıyorsa... Derdini paylaşıp, içini rahatlatmak başka; aynı şeyleri tekrar tekrar konuşup, şikayet etmek başka... Kendi adıma şanslıyım. Yıllardır beraber olduğum arkadaşlarım enerjilerinin yönünü değiştirip, kendisi için yaşamayı öğrenmiş kadınlar!