kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Önce aynaya bakın sonra mayo alın

EYLEM BİLGİÇ - GÜNAYDIN
Üç yıldır mayo markası Sunset'in koleksiyonlarına imza atan ünlü tasarımcı Hakan Yıldırım, mayo alışverişine çıkmadan önce vücudumuzu iyi tanımamız gerektiğini söylüyor..
Yaz yaklaştı ve çoğumuzu yeni bir mayo alma telaşı sardı. Peki bu yaz nasıl modeller moda olacak, hangi renkleri tercih edeceğiz? Üç yıldır mayo markası Sunset'in koleksiyonlarını hazırlayan ünlü tasarımcı Hakan Yıldırım, mayo alırken dikkat etmemiz gerekenleri ve sezon trendlerini anlattı.

* Bikini ve mayonun modadaki yeri ne?
Bikini ve mayo bedenin en gerçek hali, o yüzden de çok önemli. Bunlar küçük kumaş parçaları olabilir ama onları devleştirmek gerekiyor. Bu da aslında hem çok zor hem de çok keyifli bir iş.

* Siz couture tasarımlar yapan bir modacısınız. Couture'den sonra mayo/bikini tasarlamak nasıl bir şey?
Bir kere kadın bedenini tanıyor olmak çok büyük bir avantaj. Çünkü yıllardır kadın bedenine hizmet veriyorum, aşağı yukarı her kadının anatomisinin farklı olduğunu ama belirli noktalarda birleştiğini görüyorum. Biriktirdiğim bütün bu bilgilerin mayoya geçişi aslında çok özel bir durum.

YARATICILIĞI KÖRÜKLÜYOR
* Kendi markanızla belli bir kesime hitap ediyorsunuz. Ama Sunset'le birlikte herkesin giyebildiği, alabildiği tasarımlar yapıyorsunuz...
Bence zaten bir tasarımcı için en önemli şey; yaptığınız işi bir ortalamaya getirmek, bir ortalamada tutmak ve pergeli açabilmek... O pergelin içine yüzlerce, binlerce insanı sığdırabilmek, bir elbise yapmaktan çok daha kıymetli. Çünkü ortalama için tasarım yaparken aslında çok daha fazla düşünüyorsunuz. Bu da sizi daha çok açıyor. Ben kendi koleksiyonumu yaparken zaten hedef kitlemi biliyorum, ne istendiğini, nerede giyileceğini biliyorum. Ama mayo tasarımlarım tüm Türkiye ve dünyada herkes tarafından giyilebiliyor.

* Elbise tasarlarken uzun uzun kumaşlarla çalışıyorsunuz ama bikini/mayo tasarlarken çok az bir kumaşla yetinmek zorundasınız. Bu bir tasarımcıyı sınırlar mı?
Sınırlamaz, açar bence. Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz derler, bu çok doğru. Bu tasarımda da geçerli. Şu kadarcık kumaş parçası diyorsunuz ama o sizi öyle aşıyor ki, hem yeteneğinizi, hem zekanızı, hem de yaratıcılığınızı körüklüyor.

* 2008 yazı için nasıl bir koleksiyon hazırladınız?
Çok zarif bir koleksiyon oldu. Çok kaliteli ve yüksek duruyor. Bir zenginliği var koleksiyonun. Herkese göre bir ürün var. Zaten ben; genç, orta yaş ve daha büyük yaşlar için tasarım yapıyorum. En sevdiğim de en büyük yaşı yapmak.

* Neden, gençler için daha cıvıl cıvıl, renkli şeyler yapmak daha eğlenceli değil mi?
Eeee ne yapayım, yaşlı kadınlar daha kokoş oluyor. Bir de kendilerine göre bir şey bulmaları daha zor oluyor ya, onlara hizmet etmek beni daha çok keyiflendiriyor. Onları süslemekten çok zevk alıyorum. Zaten 17 yaşındaki bir genç kız istediği her şeyi bulabiliyor ve giyebiliyor. Ama öbür tarafta gerçekten problemli insanlar var ve o problemli insanlarla gizli bir anlaşma yapmış olmak bana çok keyif veriyor.

* Mayo seçerken neye dikkat etmek gerekiyor?
En başta herkesin kendi vücudunu tanıması gerekiyor. Bu çok da zor bir şey değil. Aynaya bakacak ve neresinin fazla olduğunu, neresini ön plana çıkartabileceğini görecek. Ben mesela bu göbekle mayo giymemem, dolayısıyla da denize girmemem gerektiğini biliyorum.

* Mesela üçgen bikini hafif toplu, basenli kadınlara yakışmıyor...
Evet genel olarak yakışmıyor ama üçgen var üçgen var. Yani üçgenin daha kalını var, daha incesi var. Önemli olan vücut tipinize uygun olan üçgeni ya da kesimi seçmek. Bazen yarım santimler bile insanın vücudunun kaderini değiştiriyor.

TURKUVAZ YÜKSELİŞTE
* Son yıllarda bikini mayonun pabucunu dama attı gibi gözüyor, yanılıyor muyum?
Zaten her zaman bikini daha popüler olmuştur. Bir de kadınlar rahat olmak istiyorlar tabii ve bikini ile daha rahat ediyorlar, daha kuru kalabiliyorlar. Sürekli gidip üstlerini değiştirmek zorunda kalmıyorlar.

* Peki üst yaş grubu için de bikini tasarlıyor musunuz?
Tasarlıyorum. Onların göğüslerini, basenlerini düşünüp, onları daha iyi gösterecek ve daha mutlu yapacak bikiniler hazırlıyorum.

* Bu yaz plajlardaki moda renkler ne olacak?
Turkuvazın belli bir yükselişi var. Desenler çok canlı. Çok ışıltı ve büyük aksesvuarlar var.

* Mayokini hakkında ne düşünüyorsunuz, kullanışlı mı sizce?
Mayokiniyi çok seviyorum, çok da estetik buluyorum ama mayokiniyi kullanmak çok zor. Bir kere güneşlenirken kullanamıyorsunuz. Aslında mayokini bir aksesuvar. Plajda bir aksesuvar takmak istiyorsanız, akşam üstü güneş gittikten sonra, aksesuvar niyetine mayokini giyiyorsunuz.
Haberin fotoğrafları