kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Dokuz aya kadar anne sütüyle beslenen bebeklerin, yüzde 8 daha zeki olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış.

Emzirme sanatı

İlknur Akman
03.05.2008
Doğum öncesi anne adayları hep "Acaba süt verebilecek miyim?" endişesi taşır. Doğum koçu Ayşe Öner, "Her kadın bebeğini emzirebilir ama bunu gerçekten istemeli," diyor..
Onu birçoğunuz tanıyor olabilirsiniz... Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı adlı bir kitap yazan ve medyada Gülben Ergen, Leyla Alaton, Tuğba Erbil gibi birçok ünlünün doğum koçu olarak adını duyuran Ayşe Öner, uzun yıllar doğum ve bebek hemşireliği yapan, mesleğinde çok tecrübeli bir isim. 1989'dan bu yana hamilelik ve doğum kursları da veren Öner, anne adaylarının en çok merak ettiği konu 'Bebek nasıl emzirilmeli, neler yapılmalı veya yapılmamalı'yı anlattı. Çok nadir görülebilecek sağlık sorunları olmadığı sürece, her annenin vücudunun doğum sonrası emzirmeye hazır olduğunu söyleyen Öner, "Bebeğinize süt verememenizin en önemli nedeni bunu gerçekten istememenizdir. Yüzde 20 de stres ve panik içinde olmanız etkili olur. Yoksa her anne ister ve bilinçli hareket ederse, bebeğine süt verebilir. 'Sütüm yok,' diye bir şey olmaz," diyor. Peki nasıl bir yol izlemeliyiz? İşte Öner'in tavsiyeleri...

DOĞAR DOĞMAZ EMZİRİN
*
Doğum yapar yapmaz bebeğinizi kucağınıza alın ve emzirmeye çalışın. Onun sıcaklığını hissettiğinizde sütünüz hemen gelecektir. Ayrıca bebekler yalnızca anne kokusu ve sesini tanır. Bu kendini daha güvende hissetmesini sağlar.
* Emzirirken bebeğin yanağından tutmayın, sadece kafasını tutarak memenize yaklaştırın yeter. Göğsünüzü de serbest bırakın, daha fazla süt gelecek diye sıkmayın.
* Emziren annelerin parfüm kullanmaması daha doğru çünkü bebek sütünüzün kokusunu alamazsa, emmekte zorlanır.
* Bir göğüsten diğerine geçirmeden önce, sırtına (tam midenin alt hizasına gelen yere) güçlüce vurup bebeğin gazını çıkarın. Gazı çıkmazsa şişkinlik hisseder ve diğer memeyi ememez, sonra da sürekli ağlar.
* Kilolu bir bebekse göğsünüze çok güçlü yapışacağından, her bir memenizde en fazla 10 dakika tutun. Aksi takdirde göğüsleriniz çok kötü yara olur ve süt vermek sizin için bir işkenceye dönüşür.
* Üç- üç buçuk kilo civarındaki bebekler her bir memede 20'şer dakika kalabilir. Siz onun emme gücünü hissedip, ona göre hareket etmelisiniz.
* İlk 10 gün göğüslerinizi yaralanmaktan korursanız, sonrasında göğüs uçlarınızın hassasiyeti zaten ortadan kalkar ve süt vermek sizin için çok kolay hale gelir. Annelerin yaptığı en büyük hatalardan birinin, bebek ağladığı zaman 'doymadı' diye sürekli emzirmek olduğunu söyleyen Öner, "Halbu ki asıl problem gazdır. Gazı tam çıkarılmazsa ağlamaya devam eder ve siz emzirdikçe daha çok şişer ve ağrısı daha da artar," diyerek anneleri uyarıyor.

BOL SIVI VE BALIK
Anne sütünün yararlarını saymaya gerek yok çünkü en az altı ay emzirmenin ne kadar önemli olduğunu artık bas bas bağırıyor tüm sağlık örgütleri ve doktorlar. Ama bu süreyi ne kadar uzatırsanız, o kadar yararlı. Çocuk emdiği sürece 3- 4 yaşına kadar bile ara ara da olsa süt verilebileceğini söyleyen Öner, anne sütündeki yağ asitlerinin çocuğun beyin ve beden gelişiminde çok büyük önem taşıdığını söylüyor. Peki, hem sütümüzü hem de kalitesini artırmak ve daha uzun süre emzirebilmek için neler yapmamız gerekiyor?
* Balığın içindeki omega 3 ve omega 6 çok değerli iki yağ. Emzirirken de haftada en az 300 gr. yağlı balık yemelisiniz.
* Emzirirken bol bol sıvı gıda ve içecek tüketin. Çorba (özellikle soğan çorbası), taze meyve suları, komposto, yoğurt, ayran sütünüzün artmasını sağlar.
* Çok yemek, bol bol tatlı hatta baklava tüketmek yaygın anlayışa göre sütünüzü asla artırmaz. Önemli olan aynen hamilelikteki gibi dengeli ve doğru beslenmektir. Ama anne sütünün yüzde 80'i süt olduğundan, iyi emziren bir anne kendiliğinden sürekli sıvı alma ihtiyacı duyar.
* Süt vermek bir 'arz talep' meselesidir. Emzirme aralığını uzun tutmayın. Hatta ara ara bir süt pompasıyla sütünüzü çekebilirsiniz (ama çok güçlü bir pompa kullanmayın). Ne kadar dengeli ve sık emzirirseniz sütünüz de o kadar çoğalır ve güzel gelir.
* Sizin yediğiniz bebeğinize gaz yapmaz. Örneğin soğan ve sarımsak tam tersi sütünüzün güçlenmesi için de gerekli. Yeter ki aşırıya kaçmadan yiyin.
* Turfanda değil, mevsim meyvelerini yiyin.
* Emziren annelerin en fazla bir kadeh içki içmesi gerekiyor. Ondan sonraki her bir kadeh için iki saatlik sütünüzü çöpe atmanız gerek. Örneğin üç kadeh şarap içtiyseniz, bebeğinize dört saat sonra gelen sütünüzü verebilirsiniz.
* Grip oldum diye emzirmemezlik yapmayın, sizin hastalığınız sütünüzle bebeğinize geçmez. Tam tersi vücudunuzun kendini korumak için ürettiği antikorlar sütünüzle bebeğe geçer ve onu daha da güçlendirir.
Not: 7 Mayıs Çarşamba, 11.00-16.00 saatleri boyunca Ayşe Öner, Alman Hastanesi'nde bebek bakımı üzerine ücretsiz bir seminer verecek. Dileyen herkes katılabilir! Daha fazla bilgi için www.ayseoner.com adresini tıklayabilirsiniz.
Haberin fotoğrafları