kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Anılarını gösteriye dönüştüren Efe Babacan, düğün fotoğrafçılığına devam ediyor.

Her düğün ayrı bir stand-up

Ece KOÇAL
03.05.2008
Düğün fotoğrafçısı Efe Babacan, dünyayı dolaşarak çekim yaptığı düğünleri stand-up gösterisinde anlatıyor. Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelerin düğün geleneklerinin yanı sıra yaşadığı ilginç hikâyeleri de konu ediyor..
Her düğünün ayrı bir hikâyesi vardır. Eğlencenin yanı sıra mutlaka telaş yaşanır, aksilikler olur... Şimdiye kadar yüzlerce düğünde çalışmış olan fotoğrafçı Efe Babacan, bunlara en fazla şahit olan kişilerden. Bu yaşadıklarını da bir stand-up gösterisiyle anlatıyor. Düğünden Kaçan Gelin adını verdiği bu gösteriyi, ilk kez geçtiğimiz çarşamba günü Beyoğlu'ndaki Fotografevi'nde gerçekleştirdi.

ÜÇ YIL GEMİYLE DOLAŞTI
Efe Babacan, gezme ve keşfetme tutkusuyla bu işe bulaşmış. Ankara'da Turizm Otelcilik okuduktan sonra üç yıl Almanya'da, üç yıl Paris'te yaşamış. Paris'te tam evlenecekken, 10 gün kala düğünü iptal olmuş ve Türkiye'ye dönmüş. "Ama içimde hep dünyayı gezme isteği vardı. Gemilerde fotoğrafçı olarak çalışmaya karar verdim. Böylece hem dünyayı gezecektim hem de fotoğraf çekme şansına sahip olacaktım," diyor. Bunun üzerine Royal Caribbean Cruise gemilerinde üç yıl fotoğrafçı olarak çalışmış. Bu gemilerin rotaları doğrultusunda Alaska'da buzullarda, Karayipler'de kumsalda düğünler çekmiş. Alaska düğününü şöyle anlatıyor: "Alaska'da bir helikoptere bindik; gelin, damat, pilot ve ben. Dördümüz yarım saatlik bir yolculuktan sonra buzula gittik. Helikopterin kapasitesi dört kişi olduğu için pilot aynı zamanda nikâh memuruydu. 20 dakikalık nikâh töreni sırasında zatürree tehlikesi yaşadık." Gemilerle birlikte Hawaii, Meksika, Avrupa, İskandinav ülkelerini dolaşmış. Her birinde de düğün fotoğrafları çekmiş Babacan. "Bir gün Meksika'da bir gün Jamaika'da uyanıyorsunuz. Tam 'Çok mutluyum, dört beş yıl daha böyle çalışırım,' derken, Amerikalı bir kadın çıktı karşıma ve evlendim." Las Vegas'ta evlenmiş ve Amerika'ya taşınmış. Bir düğün fotoğrafçısı olmasına rağmen, kendi düğününden hiç fotoğrafı yok. Tüm arkadaşlarına çek-at fotoğraf makinelerinden vermişler ama "Hiçbir fotoğrafta yüzümün tamamı çıkmamış, herkes yamuk çekmiş," diyor. New Mexico'da nüfusunun yüzde 85'inin Kızılderililer olduğu 10 bin kişilik bir kasabada yaşamış. Ama burada düğün yerine çoğunlukla rodeo yapanları çekmek zorunda kalmış. Phoenix'e taşındıktan sonra gerçek anlamda düğün fotoğrafçılığına başlamış. Ülkenin dört bir yanında fotoğraf çekimleri yapan bir şirkette çalışmış. Geçtiğimiz yaz ise eşinden boşanarak, 12 yıl yurtdışında yaşadıktan sonra Türkiye'ye geri döndü. Şimdi kendi ülkesinde düğün fotoğrafçılığı yapıyor. Bir yandan standup'a neden başladığını şöyle anlatıyor: "Gemide çalışırken misafirlere dijital fotoğraf kursu veriyordum. Bu kursa yaşlılar gelirdi ve çoğunlukla uyurlardı. Bunu engellemek için başımdan geçenleri eğlenceli bir şekilde anlatma çabasına girdim. İlk stand-up tecrübelerim böyle başladı. Bunu burada devam ettirmek istedim." Bakalım düğün hikâyeleri ne kadar kişinin ilgisini çekecek. Çünkü Babacan gördüğü ilgiye göre bu gösteriye devam edip etmeyeceğine karar verecek...
Haberin fotoğrafları