kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aile içi şiddete gelinlikli protesto-VİDEO

Yeni Haber
Romanya genelinde artış gösteren aile içi şiddet ilginç bir yolla protesto edildi. Sensiblu Vakfı'nın organize ettiği eylemde kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek isteyen kadınlar, gelinlikle yürüdü.



Yürüyüş Bükreş'in merkezinde bulunan Antipa Tarih Müzesi'nin önünde gelinlerin toplanmasıyla saat 11.00'da başladı. Kadınlar, Başbakanlık Sarayı'nın önünden geçerek Bükreş'in en işlek caddesi olan Victoria'da yürüdü. Yürüyüş, Uniri Meydanı'nda son buldu. Aile içi şiddeti ve evliliklerin kısa sürmesini istemeyen kadınlar ellerinde "Dayak cennetten gelmemiştir", "Aile içi şiddeti durdurun", "Kabus bir tokatla başlar" gibi pankartlar taşıyarak tepkilerini gösterdi.

Böyle bir yürüyüşte gelinlik giymelerindeki amaçlarının, gelinlik yeni bir sayfayı, yeni bir hayatı, sevgiyi, aşkı ve paylaşmayı temsil etiğini belirten organizatörlerden İrina Alexandru, "İnsan evlenirken iyi günde, kötü günde paylaşmaya ve beraber olmaya evet diyor ama ne yazık ki Romanya'da bu çok kısa sürüyor. Uzun süren evliliklerin sayısı çok azaldı" diye konuştu.

Sensiblue yetkilileri resmi kayıtlara göre son üç yılda 33 bin 730 aile içi şidete maruz kalan kadınlar olduğunu, bunların 224 kişinin hayatı kaybettiğini söyledi. Vakıf bu konuda şiddete maruz kalsın kalmasın bütün vatandaşların duyarlı olması gerektiğini ifade etti. Yapılan istatistiklere göre şiddetin başlıca sebeplerinin alkol, eğitimsizlik ve düşük gelir olduğu belirtildi. Edinilen bilgilere göre sadece Bükreş'te 2007 yılında 7 bin 483 aile içi vaka yaşandı ve bu olaylardan 50 kişi hayatını kaybettiği belirtildi.

İstatistiklere göre şiddete uğrayan vatandaşların yüzde 56'sı büyük şehirlerde, yüzde 44'ü ise köy ve kasabalarda yaşayan ailelerde gerçekleştiğini belirten organizatörlerden Mara Stroe, şiddetin yaş kategorisini gözetmediğini, ancak şiddete maruz kalanların yüzde 40'ının, 25-45 yaş arasında olduğunu anlattı.

Evliliklerin de gün geçtikçe daha kısa sürmeye başladığını belirten yetkililer, bazı evlilikler sadece devletin vermiş olduğu evlilik yardımını almak için yapıldığını belirti. 2007 yılında 12 bin evlilik yapılmasına karşılık, boşanmaların 22 bin 500 olduğuna değinen yetkililer, bu gidişe artık dur demenin gerektiğine inandıklarını açıkladı. Yetkililer ayrıca 2007 yılı istatistiklerine göre Romanya nüfusu bir önceki yıla göre 40 bin gerilediğini böyle giderse 15-20 yıl sonra genç nüfusun kalmayacağını kaydetti.