kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kapatma davası yorumu: Türkiye hoş bir imaj vermiyor

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kapatma davası nedeniyle Türkiye'nin dışarıya hoş bir imaj vermediğini söyledi. Türkiye'de partiler hakkındaki kapatma davaları ve diğer konuların açıkça tartışıldığını belirten Gül, "En uçtaki şeyler bile açıkça herkes tarafından tartışılıyor" dedi. "Politikanın tamamen dışında olduğu"nu da söyleyen Gül, ordu ile ilişkilerle ilgili olarak da, "Özellikle son dönemde bizim aramızda teröre karşı sürdürdüğümüz mücadele çerçevesinde veya düzenli istişareler yaptığımız diğer konularda çok yakın bir etkileşim oldu" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Financial Times gazetesi ile yaptığı söyleşide AKP hakkındaki kapatma davası, ordu ile ilişkileri ve sınır ötesi operasyonları gibi güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de istikrarı sağlamak için çalıştığını belirten Gül, günlük siyasi işlerin dışında olduğunu söyledi. Siyasi yaşamının tamamında reel politikaya inandığını kaydeden Gül, "Şu andaki görevimde sahip olduklarımdan daha fazla bir beklentim yok ve gelecekle ilgili düşünmem için de bir neden yok" dedi.

Şu andaki görevi dolayısıyla politikadan uzaklaştığını belirten Gül, polemiklere karışmak istemediğini kaydetti.

KAPATMA DAVALARI AÇIKÇA TARTIŞILIYOR

Türkiye'de çok önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Gül, "Partiler hakkındaki davalar ile hükümet ve diğer konularla ilgili tartışmalar ortaya çıkıyor ama şu anda Türkiye'de açıkça tartışılıyor. En uçtaki şeyler bile açıkça herkes tarafından tartışılıyor. Bu çeşit siyasi mücadeleler olabilir ve çok şiddetli de gerçekleşebilirler." dedi.

Gül, her şeyin üzerine inşa edildiği asıl temelin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olduğunu söyledi. Türkiye gibi büyük bir ülkede bazı marjinal ve uç fikirlerin seslendirildiğini söyleyen Gül, bu tür fikirlerin diğer büyük ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de bulunduğunu kaydetti.

TÜRKİYE'NİN İMAJI HOŞ DEĞİL

Financial Times muhabirinin, "Zarar verici bir şey olmayacağı konusunda dışarıdaki insanları nasıl ikna edersiniz, suçlamalara karşı kendinizi nasıl savunuyorsunuz" sorusu üzerine, Gül, "Şüphesiz ki değindiğiniz Türkiye'nin imajı hoş değil. Bu konuda dürüst olmalıyız" ifadesini kullandı. Gül şunları söyledi:

"Gazete manşetlerinde reformist olduğu söylenen, gelişme gösteren ve hakkında o kadar olumlu başlıklar kullanılan bir ülke olan Türkiye, şimdi dışarıdan bakıldığında en iyi görünümü göstermiyor."

Abdullah Gül, Türkiye'deki yaşamakta olduğu krizin olumlu sonuçlanmasını bekleyip beklemediği sorusuna "Türkiye, bu krizden başarıyla çıkacaktır, çünkü genel olarak iyi niyete inanıyorum" karşılığını verdi.

POLİTİKANIN TAMAMEN DIŞINDAYIM

İngiliz gazetesinin, "Size beş yıl sürecek siyasi bir yasak getiren bu teşebbüse karşı koyabileceğinize ve kendinizi savunabileceğinize inanıyor musunuz?" şeklindeki soruya Gül, şu yanıtı verdi:

"Anayasada belirtildiği gibi, politikanın tamamen dışındayım. Bütün siyasi partilere eşit mesafedeyim. Siyasi beklentiler çerçevesinde bir beklentim yok. Cumhurbaşkanlığı için aday olduğum zaman, otomatik olarak ve kendi irademle siyasi etkinliklerle arama bir mesafe koydum."

Türkiye hakkındaki reform sürecinin yavaşladığı izleniminin olduğunu belirten FT muhabirine Gül, enerjinin geçen yıl farklı konulara harcandığını ve bu yüzden daha az reform çalışması yapıldığını ancak gerçekleşen olaylar ışığında reform sürecinin değerinin herkesçe anlaşıldığına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkenin siyasi sorunların çözümünde daha aktif bir rol oynaması beklentilerine dikkat çekilmesi üzerine siyasi parti liderleri zirvesini düzenlediğini, önemli hükümet dışı kuruluşlar ve devlet kurumları ile konuştuğunu anımsattı. Gül, her şeyin demokrasi çerçevesinde ele alınacağını da belirterek "Bunlar, elbette ki zor konular. Ancak sağduyu ve iyi niyetin üstün geleceğine inanıyorum" dedi.

ASKERLERLE ÇOK YAKIN ETKİLEŞİM OLDU

Financial Times gazetesinin Cumhurbaşkanlığı ile ordu arasındaki ilişkilerin değişip değişmediğini sorması üzerine Gül, şunları söyledi:

"Silahlı Kuvvetler Türkiye'nin bir kurumu ve ben Başkomutanım. İlişkilerimiz, ilgili yasaların emrettiği düzeyde. Görecekseniz, özellikle son dönemde bizim aramızda teröre karşı sürdürdüğümüz mücadele çerçevesinde veya düzenli istişareler yaptığımız diğer konularda çok yakın bir etkileşim oldu. Yapılması gerektiği zaman ziyaretler yapıyorum ve güvenlik konuları ve diğer ilgili konularda istişareler yapıyoruz ve düzenli bir biçimde konuşuyoruz."

SINIR ÖTESİ OPERASYONLAR IRAK'A DA KATKI YAPTI

Gül, Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonların hedefe ulaşıp ulaşmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de bu operasyonların sadece Türkiye'nin hedeflerine değil aynı zamanda Irak ve tüm bölgeye katkıda bulunduğuna inandığını söyledi. Gül şöyle devam etti:

"Türkiye, bölgeye ve tüm dünyaya terörle mücadeleye gelince bu mücadele başarılı bir biçimde ve büyük bir azimle yapıldığını gösterdi. Bunun ötesinde Türkiye, bölgeye ve dünyaya, teröristleri sivillerden ayırmada bir zorluğunun olmadığını da gösterdi çünkü sivillere zarar verilmedi."

Tüm ülkelerin Türkiye'nin son operasyonlara destek verdiğini görmekten duyduğu memnuniyeti de dile getiren Gül, "Terörle mücadelemiz sürecek. Bu konuda azimle hareket edeceğiz" diye konuştu.

KRALİÇE'NİN ZİYARETİ


Abdullah Gül, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in gelecek hafta Türkiye'ye yapacağı ziyaretin sorulması üzerine bu ziyarete büyük önem verildiğini belirterek "Bizim için gerçekten anlamlı bir olay. Davetimi kabul etmesi, bizim için büyük bir onur" ifadesini kullandı.

Japonya'yı ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olacağını da anlatan Gül, Çin'den de davet aldığını, bu yılda da Hırvatistan ve üç Avrupa ülkesini de ziyaret edeceğini belirtti.

ANKA