kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Barzani'den DTP'ye veto

Hazal ATEŞ ERBİL
Kuzey Irak'taki Kürt oluşumlarla işbirliği kararını "Psikolojik rahatlama sağladı" diye destekleyen Barzani DTP'lilere randevu vermedi. Kürt Parlamentosu'nda konuşan Türk ise, "Kürtler kimliksiz yaşayamaz" dedi..
Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kürt oluşumlarla işbirliği kararının ardından, "Bu adım psikolojik rahatlama sağladı" diyen Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Ahmet Türk başkanlığındaki DTP'lilere randevu vermedi. DTP'liler, Barzani'den randevu gelmeyince Bölgesel Kürt Yönetimi Parlamentosu Başkanı Adnan Müfti ile görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede, Türk ve beraberindeki heyete plaket verilirken, Müfti DTP'lilerle görüntü vermekten kaçındı. Müfti, önceki gün Talabani ile görüşen DTP'li heyeti kabul etmesine karşın DTP'li vekillerle aynı kareye girmedi. Görüşmede Türkiye'de 20 milyona yakın Kürt olduğunu anlatan Türk, "Kürtler artık kimliksiz, statüsüz yaşayamaz. Bunun için mücadele veriyoruz" diye konuştu. Ahmet Türk, Müfti ile görüşmesinin ardından bölgesel Kürt Parlamentosu'nda açıklama yaparken Kürtçe konuştu. Türk, yerel basının Kürtçe sorularına da Kürtçe yanıt verdi. Ahmet Türk, geziye Türkiye'den de katılan basın mensuplarının olduğunu hatırlatarak, açıklamalarının bir bölümünü de Türkçe yaptı.

NİYE RANDEVU VERMEDİ?
Irak'lı yetkililer, Barzani'nin DTP'ye 27 Nisan'da randevu verdiğini, ancak görüşmenin, DTP'lilerin gelmemesi nedeniyle gerçekleştirilemediğini söylediler. Bu süreçte Milli Güvenlik Kurulu'nun Kürt oluşumlarla işbirliği kararı Barzani yönetimi tarafından olumlu adım olarak görüldü. Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi ve uzun süredir yaşanan gerginliğin sona ermesini isteyen Bölgesel Kürt Yönetimi PKK ve DTP konusundaki tavrını gözden geçirme kararı aldı. Özellikle PKK'nın son günlerde kendilerini yalnız bıraktığı için Erbil yönetimine yönelik suçlayıcı açıklamaları da Kürt yönetimini rahatsız etti.