kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk yardımı da vizeye takıldı

Yeni Haber
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan Myanmar Büyükelçiliği yardım kuruluşlarına izin vermeyince büyük arbede yaşandı. Bunun üzerine Myanmar Büyükelçiliği kapılarını yardım kuruluşlarına da tamamen kapattı.

Aralarında Türk yardım kuruluşlarının da bulunduğu yardım kuruluşları Myanmar'a gitmek için vize almak istedi. Hiçbir yardım kuruluşuna izin verilmemesi üzerine temsilciler gösteri yaptı. Myanmar Elçiliği yetkilileri ile yardım kuruluşları çalışanları arasında büyük bir arbede yaşandı. Olay sırasında yaralananlar oldu. Bunun üzerine elçilik saat 15.00'de kapanması gerekirken saat 12.00'de kapılarını yardım kuruluşlarına tamamen kapattı.

Elçiliğin yeniden açılması ancak Pazartesi mümkün olacak. Türk Kızılay'ı da vize alabilmek için Pazartesi günü yeniden başvuruda bulunacak.

BM: ''MYANMAR'IN VİZE VERMEMESİ, İNSANİ YARDIM ÇABALARI TARİHİNDE EŞİ GÖRÜLMEDİK BİR ŞEY''

BM, Myanmar'da binlerce kişinin ölümüne neden olan kasırga felaketinin ardından hükümetin yardım uzmanlarına vize vermeyi reddetmesinin, ''insani yardım çabaları tarihinde eşi görülmedik bir şey'' olduğunu belirtti.

BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Paul Risley, örgütün 6'sı komşu Tayland olmak üzere 10 vize başvurusunda bulunduğunu ancak hiç bir başvuruya yanıt alamadıklarını söyledi. Risley, ''Myanmar hükümetine hafta sonu çalışılarak vize başvurularını mümkün olduğunca çabuk işleme koyması çağrısında bulunuyoruz'' dedi.

Myanmar hükümetinin fikrini değiştirmesi durumunda bile pazartesi gününe kadar tatil nedeniyle Tayland'dan vize alma umudu olmadığını belirten Risley, bu engellemelerin ''modern insani yardım çabalarında eşi görülmedik bir durum'' olduğunu ifade etti. Kasırgada 62 binden fazla kişinin öldüğünü veya kaybolduğunu belirten cunta yönetimi, yabancı uzmanlara ve personele değil, uluslararası yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

Öte yandan Avustralya'daki Myanmar Büyükelçiliği önünde hükümetin felakette yavaş hareket etmesi nedeniyle yaklaşık 80 Myanmarlı protesto gösterisi düzenlendi.Gösteri sırasında polis 3 kişiyi gözaltına aldı. Protestocu bir kadının elçilik kapısına yönelen bir diplomatın aracına su şişesi attığı, kadını gözaltına almaya çalışan polise 2 kişinin engel olmaya çalıştığı belirtildi.

Protestocular, yeni anayasa için yarın yapılması planlanan referandumu ise ''sahtekarlık'' olarak nitelendirdi. Protestocuların çoğunun üzerinde ''referanduma hayır'' anlamına gelen kırmızı çarpı işaretli beyaz tişörtler giydikleri gözlendi. Göstericiler, ''Burma'ya (Myanmar) barış'' diye sloganlar attı ve ''Kasırga Kurbanlarını Kurtarın'', ''Haksız Referandumu Durdurun'' yazılı pankartlar taşıdı.

KATAR YARDIM UÇAĞI GERİ ÇEVRİLDİ

Bu arada, Katar'dan Yangon'a gelen ve içinde kurtarma ekibinin yer aldığı uçak, cunta yönetimi tarafından geri çevrildi. Cunta yönetimi, gerekçe olarak uçağın sadece yardım malzemesi getirme izni olduğunu belirtti.

Hükümetin yönetimindeki Myanma Ahlin gazetesi, ''Myanmar şu anda yabancı ülkelerden kurtarma ekiplerini kabul edecek durumda değil. Ancak şu anda Myanmar yardım alınmasına öncelik veriyor ve bu yardımı kasırganın vurduğu bölgelere kendi yardım ekipleri aracılığıyla ulaştırıyor'' diye yazdı.

GATES VAKFINDAN MYANMAR'A 3 MİLYON DOLAR BAĞIŞ

Yazılım şirketi Microsoft'un yönetim kurulu başkanı Bill Gates'in eşi Melinda ile birlikte sahibi olduğu Gates Vakfı, kasırga felaketinde 62 bin kişinin öldüğü Myanmar'daki acil yardım çalışmalarına 3 milyon dolar bağışta bulundu.

Bill Gates, bu paranın, Myanmar'daki yardım çalışmaları için MercyCorps, Worldvision ve Care örgütlerine gönderildiğini ve ülkeye kasırganın ayırdığı aile üyelerini kavuşturmak için bir yazılım programı sağlayacaklarını söyledi. Gates Vakfı, dünyada sıtma, AIDS ve benzeri hastalıklarla mücadele için yılda 1,5 milyar dolar harcıyor. Vakfın sağladığı yazılım programı, 2004 yılında Hint Okyanusunda meydana gelen tsunami felaketi ve ABD'deki Katrina kasırgasından sonra da kullanılmıştı.