kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Telif ücreti sanatçıları böldü

Yeni Haber
Besteci ve yorumcu İlhan Şeşen'in de aralarında bulunduğu bazı ünlü sanatçıların, Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği'nden (MESAM) ayrılarak, Musiki Eseri Sahipleri Grubu'na (MSG) üye olması, MESAM ile ayrılan sanatçılar arasında tartışmaya neden oldu.

Şeşen, MESAM üyeliğinden ayrıldığını belirterek, MESAM yöneticilerinin işlerini yapmadıklarını, bu güçsüzlük nedeniyle haklarının gasp edilmekte olduğunu iddia etti.

MESAM'dan ayrılmalarının bir mücadele olmadığını söyleyen Şeşen, ''Sadece batmakta olan bir gemiyi terkten ibarettir. Hatta batan bir
gemiden kıyıya yüzmeyi becerenler... Ben MESAM yönetimini beğenmiyorum. 2 dönem de hizmetinde bulunmama rağmen bir şey yapılamadığını gördüm. Dolayısıyla da istifa etme gereği duydum'' diye konuştu.

Şeşen, istifanın sebebinin eser sahiplerinin haklarına adil olarak kavuşmak istemesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:''Evet biz genel kurula ekip olarak gittik ama üye profili bizi seçmeye müsait değil. Yani biz de zaten bu işi yapmaya talip değiliz. Biz sadece haklarımızı istedik. Hadise budur. 3 dönemdir aynı yönetim seçiliyor. İlk ikisinde ben de oldum. Birincisinde istifa ettim hiçbir gerekçe göstermeden. Aslında gerekçelerim vardı. İkinci genel kurulda da yine beni yönetime seçtiler ısrarla. Ondan sonra geldim baktım ki olacak gibi değil o zaman da gerekçe göstererek 'bu yönetimle hiçbir şey olmaz' diye istifa ettim.

Bu genel kurulda da üye profilini gördüm. Eser sahibi olmayan şişmiş bir üye profili var. Eser sahibi olmayan birçok insan zamanında üye edilmiş.
Eser sahibi olmayanlar eser sahibi olmayanları yönetime seçiyor. Dolayısıyla orada nasıl bir oyun oynandığını, nelerin yapıldığını asla bilmeyeceğim ve bilmek de istemiyorum. MESAM benim menfaatlerime göre hareket etmemiştir. Eser sahiplerinin menfaatlerine göre hareket etmiyor. Etmemekte de ısrar ediyor. Benim istifa gerekçem MESAM'ın eser sahiplerinin haklarını savunamamasıdır.''

Kendisinin koltuk kavgası bulunmadığını ve bu yönde talebi de olmadığını vurgulayan Şeşen, ''Benim isteğim haklarımıza bir an evvel kavuşmamız.
Çok net bir rakam söylüyorum. Ben editörümden öğrendim. Benim ve benim gibi bir eser sahibinin normal şartlarda kanun uygulansa senede alması gereken para 700 bin YTL imiş. Ben tam olarak hesaplamıyorum ama senede 15-20 bin lira alıyorum'' dedi.

MESAM BAŞKANI BİNBOĞA

MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa da iddialara ilişkin Mart ayı sonunda demokratik bir genel kurula gittiklerini ifade ederek, o genel kurulda yönetime girmek için aday olan ve seçilemeyenlerin daha sonra MESAM'dan ayrılma yoluna gittiklerini dile getirdi.Binboğa, şunları söyledi:

''Bu arkadaşlar ne kadar yandaş arkadaşları varsa MESAM yönetim kuruluna girmek için geldiler. Aday oldular. Divan heyetine seçildiler. Hatta divan heyetinin yüzde 90'ı bunlardan oluştu. Bu giden arkadaşlar her MESAM genel kurulunda aday oldular. Biz üyelere genel kurulda bütün icraatlarımızı anlattık. Bilançolarımızı sunduk. Hepsi genel kurul tarafından tartışılıp ibra edildi.''

Ayrılma yolunu seçenlerin söylediklerinin bir tekinin doğru olmadığını belirten Binboğa, eleştirilen yurt dışı seyahatlere ilişkin olarak da her yıl katıldıkları uluslararası toplantılar bulunduğunu kaydetti.Binboğa, ''Gezmeye gitmedik, iş gezisi bunlar. Gelen arkadaşların da masraflarını sponsorlar karşıladı. Türkiye'nin müziğinin dünyayla entegre olması için yılda 1-2 toplantıya gidiyoruz'' dedi.

Türkiye'de telif almanın kolay bir iş olmadığını, pek çok dava açıldığını, bunların da masraflı olduğunu ifade eden Binboğa, bu masrafların birliğin genel sekreterlik payından yapıldığını, hatta bu paydan üyelerin sağlık sigortasına da kavuşturulduğunu, böylece mağdur durumda olan bestecilerin sağlık güvencesine kavuşturulduğunu anlattı.

Binboğa, ''MESAM'dan ayrılıp giden arkadaşların sağlık harcamalarını bir söylesek. Bunlar da genel sekreterlik payının içinden gidiyor. Yönetime
gelemedikleri için bunu yaparken Türk telif yaşamına zarar verir bir hareket içine girdiler. Aslında kendi ayaklarına kurşun sıkıyorlar.
Bindikleri dalı kesiyorlar. Biz Türkiye'de telifi yerleştirmeye çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Bu hareketin birliğin 5 bin 100 üyesinin zararına olduğunu dile getiren Binboğa, ''Yani yapılan iş neresinden tutarsanız tutun deve gibi bir şey. Her tarafı eğri bir şey. Bu kadar arkadaşın gitmesi, MESAM gibi Everest kadar büyümüş sistemin içerisinden devenin kulağından bir tüy almak kadar önemsiz bir şeydir'' diye konuştu.

AA