kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

100 Entelektüel

ULUSLARARASI ilişkiler alanında saygın bir yere sahip olan Foreign Policy dergisi, "Yaşayan en büyük 100 entelektüel" listesini açıkladı. İtalyan yazar Umberto Eco'dan Amerikalı aydın Noam Chomsky'ye, tarihçi Bernard Lewis'den, Çek Devlet Adamı Vaclav Havel, siyaset bilimci Francis Fukuyama, Rus satranççı Garry Kasparov'a kadar birçok ünlü ismin arasında, Fethullah Gülen ve Orhan Pamuk da var. Adaylar seçilirken kullanılan kriter şöyle: "Alanlarında müstesna konuma sahip olup, kendi ülkelerinin sınırlarını aşarak, daha geniş alanda tartışmayı etkileme kabiliyetini göstermek."
Bir de, Türkiye'de bu iki insana yapılan muameleye bakın! Her ikisi de, suikasta kurban gitme endişesiyle ülkeye gelemiyor. Orhan Pamuk gelse bile, hemen çıkıyor. Her ikisini de yargıladık. Üstelik, ulusalcı cephe ve Ergenekon mensupları, en ağır hakaretleri bu şahıslara ediyor.
Biz mi kıymet bilmiyoruz, yoksa Batılılar mı içimize nifak sokmak, ülkemizi bölüp parçalamak için Fethullah Gülen ile Orhan Pamuk'u listeye alıyor? Oysa İlhan Selçuk'la Veli Küçük'ü alsalardı, ne kadar sevinirdik, öyle değil mi?