kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çift başlı kartala çift başlı yönetim

Sembolü çift başlı kartal olan Rusya'da resmen bir dönem kapandı. İki dönem görev yapan Putin'in ardından Medvedev başkanlık koltuğuna oturdu. Ancak Batı basını ve Rus muhalifler "Medvedev kukla, ülkeyi asıl Putin yönetecek" diyor..
Rusya'da 8 yıldır süren Vladimir Putin dönemi, dün Dimitri Medvedev'in anayasaya el basarak resmen yemin etmesiyle sona erdi. Başkent Moskova'daki Kremlin Sarayı'nın en gösterişli salonu olan altın varaklarla süslü Andreyevski salonunda 2 bin davetli önünde yapılan törenle Medvedev Rusya'nın üçüncü devlet başkanı oldu. 2 Mart'ta yapılan seçimlerden yüzde 70.28 oy alan Medvedev salı günü de mazbatasını almıştı.

ÇANLAR MEDVEDEV İÇİN ÇALDI
Tüm dünyanın kilitlendiği törene Putin ve teker 5 dakika arayla yalnız başlarına geldi. Saraya ilk gelen Putin oldu. Askeri marşla karşılanan Putin, muhafız alayına teşekkür ettikten sonra salona geçti. Medvedev de başbakanlık binası "Beyaz Ev"den ayrılık yerel saatte 11.55'te Saraya geldi. Yerel saatle 12.00'de çanlar vurulduğunda tören salonuna alkışlar arasında Medvedev girdi. Selefiyle tokalaştıktan sonra kürsüdeki yerini aldı. İlk olarak Putin kısa bir konuşma yaptı. "8 yıl önce verdiğimiz sözü tuttuk. İyi çalışacağım, dürüst çalışacağım demiştim. Bunu yaptım. Yeni başkan büyümeyi sürdürmeli. Yeni başkana tüm desteğinizi vermelisiniz" dedi. Uzun süre ayakta alkışlanan Putin'in ardından Medvedev kürsüye gelip yemin etti.

SİVİL ÖZGÜRLÜKLER
Konuşmasında yolsuzlukla mücadele sözü veren Medvedev, "Ekonomik ve sivil özgürlükleri koruyacağız. Hukukun temel ilkelerinin rolüne özel önem vereceğim" ifadelerini kullandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Medvedev'in başkanlığını ilan etti. Törenin ardından Putin ve Medvedev Kremlin muhafız alayını selamladı. Medvedev 30 pare top atışıyla karşılandı.