kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Valilere "sahaya inin" talimatı

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, görevlerine yeni atanan valilerden, özellikle, Anayasanın sosyal devlet ilkesini hayata geçirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmalarını istedi.

Erdoğan "Biz, sadece kamu binalarına sıkışmış bir yöneticilik anlayışıyla Türkiye'nin sorunlarının çözülemeyeceğini düşünüyoruz. Bizatihi sahaya inmeyen, şehrin mahallelerinden en ücra köşedeki yerleşim birimine kadar, hizmet ettiği bölgeyi kılcal damarlarına kadar tanımayan yöneticinin başarılı olamayacağına inanıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, yeni atanan valileri Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da bulunduğu kabulde valilere bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'de hizmet üretme anlayışının geçmiş 5-6 yılda büyük bir değişim gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin yöneticilerinin sadece rutin işleri yürüterek varolan durumu idare ederek görevini hakkıyla yaptığının söylenemeyeceğini belirten Erdoğan, "Rutin işlerde en küçük bir aksama yaşanmaması zaten işin olmazsa olmazıdır. Asıl önemli ve ayıt edici olan, bunun üzerine ne koyduğunuz, sizden öncekilerden farklı olarak hangi yeni ve kalıcı hizlmetleri hayata geçirdiğinizdir" dedi.

"GEÇMİŞİN EKSİKLİKLERİNİ GİDERİN"

Erdoğan, Türkiye'nin her alanda olduğu gibi, illerdeki devlet hizmetleri konusunda da geçmişte oluşmuş gecikmeleri ve kayıpları süratle telafi etmek mecburiyetinde olduğunu ifade ederek valilerin sadece bu eksiklikleri gidermekle yetinmemesi gerektiğini ve bulundukları şehirleri cazibe merkezi haline getirmeleri gerektiğini kaydetti.

Vatandaşların iş için devletin kapısına dayanmaması için özel sektörün geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, valilerden bu konuda öncülük yapmasını istedi. Erdoğan, vatandaşlarla doğru iletişim kurmanın önemine de değinerek "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" sözünü valilere anımsattı.

ALLAH DEVLETE ZEVAL VERMESİN

Geçmiş dönemlerde halkla mesafeli yönetim anlayışlarının görüldüğünü belirten Erdoğan şöyle konuştu:

"Yani bir yanda "Allah devlete zeval vermesin' öteki tarafta "Allah devlet kapısına düşürmesin' sözleri kültürümüzde bulunuyor. Görev yaptığınız yerlerde, vatandaşlarımızla kurulacak sıcak iletişim, bu iki anlayıştan, bu iki sözden birini ön plana çıkaracaktır." Erdoğan, valilerden, vatandaşlara "Allah devlete zeval vermesin" sözünü söyletecek bir anlayış içinde olmalarını gerektiğini belirtti.

KAMU BİNALARINA SIKIŞMIŞ YÖNETİCİLİK ANLAYIŞI

Başbakan Erdoğan, devlet-millet kaynaşmasını daha da ileri götürmelerini isteyerek, "Özellikle, anayasamızın sosyal devlet ilkesini hayata geçirmeye yönelik faaliyetlerde, hem durum tespitini yapma, hem de gereğini yerine getirme aşamalarında bizzat yer almanız gerekiyor" dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, sadece kamu binalarına sıkışmış bir yöneticilik anlayışıyla Türkiye'nin sorunlarının çözülemeyeceğini düşünüyoruz. Bizatihi sahaya inmeyen, şehrin mahallelerinden en ücra köşedeki yerleşim birimine kadar, hizmet ettiği bölgeyi kılcal damarlarına kadar tanımayan yöneticinin başarılı olamayacağına inanıyoruz. Böyle bir yöneticinin hizmet süresi, mesai saatleriyle sınırlı olamaz. Kamu yöneticilerinin sorumlulukları, 24 saat boyunca devam ediyor. Sorumluluk sahasının tamamına 24 saat boyunca hakim olamayan yöneticinin başarı şansı olamaz"

"ANKARA ÇOĞU DEFA KENDİ BAŞININ ÇARESİNE BAKAMIYOR"

Türkiye'de uzun yıllardır bütün çözümlerin Ankara'ya havale edilmesi gibi yanlış bir kamu yönetim tarzının hüküm sürdüğünü vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Ankara, çoğu defa kendi başının daha çaresine bakamayacak yoğunluk, sıkıntı ve karışıklıkta olduğu için, çözümler sürekli ötelenmiştir. Bu şekilde biriken, katmerleşen sorunlar giderek büyüyüp derinleşmiş, hatta kangrenleşmeye yüz tutmuştur. Biz göreve geldiğimiz günden beri, ülkeyi, çözüm üreten değil, sorun biriktiren bu yanlış yönetim tarzından kurtarmanın çabası içindeyiz. Bu doğrultuda önemli ilerlemeler de sağladık" dedi.

"İNİSİYATİF ALIN PRATİK ÇÖZÜMLER ÜRETİN"


Erdoğan, artık her sorun çözümünü Ankara'ya havale eden yöneticiye iş yapmak istemeyen yönetici gözüyle baktıklarını belirterek, sorunların çok büyük bir bölümünün yeterli çabayla mahallinde çözüleceğini söyledi. Erdoğan, kanunlar çerçevesinde kalmak kaydıyla inisiyatif alarak pratik çözümler üreten bir yöneticinin çözemeyeceği bir sorunun çok az olduğunu ifade etti.

VALİLERE "TAHRİK" UYARISI


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kimi zaman etnik, kimi zaman dini, kimi zaman ideolojik farklılıklar kaşınarak, hassasiyetler tahrik edilerek insanlarımızı birbirleriyle karşı karşıya getirmeye çalışanlar var. Türk milleti olarak geçmişte bu tür hadiselerin yol açtığı büyük acılar yaşadık. Demokrasiyi, insan haklarını, hukuku, adaleti ön plana almış bir hükümet olarak Türkiye'nin benzer sıkıntılarla karşılaşmasını asla istemiyoruz. Bunun için devletin birimleri gibi valilerimizin de fevkalade hassas, dikkatli ve dirayetli olması gerekiyor" dedi.

Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da yeni atanan ve görev yerleri değişen valileri kabul etti. Yaklaşık 1.5 saat süren kabulde bir konuşma yapan Erdoğan, yasama ve yürütme olarak, Türkiye'nin kalkınması, gelişmesi ve iyi yönetilmesi için nerede tıkanmış bir alan varsa onu açmaya kararlı olduklarını ifade etti. "Vatandaşa eziyet etmeden. İnsanımızı yormadan, itmeden, kakmadan, medeni ilişkiler içinde gerçekleştirilebilecek hizmetler için ihtiyaç olan tek şey, işte bu bakış açısıdır" diyen Erdoğan, devletin saygınlığının ve kurumların itibarının vatandaşa çıkardığı zorlukla değil, gösterdiği kolaylıkla orantılı olduğunu belirtti.

Erdoğan, Türkiye'yi karıştırmak, ülkenin ve milletin huzurunu bozmak isteyenler daima olmuştur, ve gelecekte de olacağına işaret ederek şöyle konuştu:

"Kimi zaman etnik, kimi zaman dini, kimi zaman ideolojik farklılıklar kaşınarak, hassasiyetler tahrik edilerek insanlarımızı birbirleriyle karşı karşıya getirmeye çalışanlar var.

Türk milleti olarak geçmişte bu tür hadiselerin yol açtığı büyük acılar yaşadık. Demokrasiyi, insan haklarını, hukuku, adaleti ön plana almış bir hükümet olarak Türkiye'nin benzer sıkıntılarla karşılaşmasını asla istemiyoruz. Bunun için devletin birimleri gibi valilerimizin de fevkalade hassas, dikkatli ve dirayetli olması gerekiyor.

"HERKESE EŞİT HİZMETLE MÜKELLEFSİNİZ"

Valilerden, bir tek kişinin bile gönlü kırılmadan, burnu kanamadan, hayatı kabusa dönmeden muhtemel sıkıntıları önceden tespit edip önlemleri almalarını isteyen Erdoğan, "Vatandaşlarımızın tamamını kucaklayan, dertleriyle dertlenip sevinçlerine ortak olan bir yaklaşımla hareket edilmesini sağlamalısınız. Telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracak konularda en küçük bir ihmale tahammül ve müsamaha edemeyeceğimizin bilinmesini isterim. Bu devlet, ülkede yaşayan herkesin devletidir. Sizler de devletin temsilcileri olarak ülkede yaşayan herkese eşit şartlarda hizmet vermekle mükellefsiniz" dedi.

(ANKA)