kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Köşk'ten gelen onaylara muhalefetten tepki

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören yasa ile Türk Ceza Kanunu'nun 301'nci maddesinde değişiklik öngören yasayı onaylaması muhalefetin tepkisine yol açtı.

Köşk'ten gelen 301'le ilgili onaya MHP, SSGSS ile ilgili gelen onaya da CHP tepki gösterirken, Yüksek Mahkeme'ye başvuru için sayısal çoğunluğu yetmeyen MHP, 301'le ilgili başvuru için CHP'den adım beklese de, CHP, yasayı Anayasa Mahkemesi gündemine taşımayı düşünmüyor. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Cumhurbaşkanı Gül'ün ilk vetosunu olumlu bulduklarını belirtirken, "Cumhurbaşkanı Gül, 'bakın ben de bir kanunu veto ettim' deme hakkına sahip oldu" dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Köşk'ten gelen 301'le ilgili onayı "Türklüğe ve cumhuriyete hakaret edilmesini suç olmaktan çıkaran bir yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasından üzüntü duyduk. Cumhurbaşkanlığı makamına yakışmadı" sözleriyle değerlendirdi. 301'le ilgili yasayı "yok hükmünde" saydıklarını ifade eden Şandır, iktidara geldiklerinde ilgili düzenlemeyi tüm sonuçlarıyla ortadan kaldıracaklarını söyledi.

SSGSS ANAYASA MAHKEMESİ YOLUNDA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasında değişiklik öngören yasa ile TCK'nın 301'nci maddesinde değişiklik öngören yasayı onaylaması muhalefetin hem tepkisine neden oldu hem de harekete geçirdi. Gül'ün, özellikle SSGSS'yi "veto" beklentilerinin aksine onaylaması üzerine CHP, Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyu gündemine aldı. Yasaya Meclis aşamasında sert tepki gösteren CHP, Anayasa Mahkemesi için hazırlıklarını sürdürürken, MHP'nin gündeminde ise 301'le ilgili yasa bulunuyor. Yasanın Genel Kurul'da kabul edilmesinin ardından CHP'yle anayasa Mahkemesi konusunda temasa geçen MHP, bu konuda CHP'den adım beklese de, CHP'nin gündeminde 301'i Anayasa Mahkemesi'ne götürmek bulunmuyor.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, SSGSS ile ilgili teknik çalışmaların sürdüğünü ve önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi. Okay, 301'le ilgili olarak ise Anayasa Mahkemesi'ne başvurmayı düşünmediklerini kaydetti. Çankaya Köşkü'nden gelen ilk vetoyu ise Okay, "Serbest muhasebecilikle ilgili yasayı Cumhurbaşkanı'nın iade gerekçesini zamanlama oluşturuyor, oysa ki, anayasaya aykırılığı iade gerekçesi olmalıydı. Ancak yine de bu vesileyle Cumhurbaşkanı ilk kez veto etmiş oldu. Bu sayede de Cumhurbaşkanı, "bakın ben de bir kanunu veto ettim' deme hakkına sahip oldu" diye konuştu.

ŞANDIR: CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA YAKIŞMADI

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Köşk'ten gelen 301'le ilgili onayı

"Türklüğe ve cumhuriyete hakaret edilmesini suç olmaktan çıkaran bir yasayı Cumhurbaşkanı'nın onaylamasından üzüntü duyduk. Cumhurbaşkanlığı makamına yakıştıramadık. MHP olarak biz Türklüğe ve cumhuriyete hakaret edilmesinin önünü açan bu yasayı "yok hükmünde' sayıyoruz. İktidara geldiğimizde bunu tüm sonuçlarıyla ortadan kaldıracağız" şeklinde değerlendirdi. Şandır, SSGSS ile ilgili olarak da yasanın sosyal güvenlik sisteminin açıklarını kapatmaya yetmeyeceğini belirterek "iyiniyetli bir düzenleme olabilir ancak yeterli değildir" dedi.

(ANKA)