kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meclis'te karpuz tanıtımı

Yeni Haber
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Adana'nın Tuzla Beldesi'nde yetişen mevsimin ilk karpuzunu basına tanıttı. Eker, Türkiye ve dünyada gıda ile ilgili gelinen noktada yapılan değerlendirmeler ışığı altında, yaş sebze ve meyvenin ilk yetiştiği yerlerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Karpuzun ise ilk yetiştiği yerin Adana olduğunu belirten Eker, daha önce sınır ticareti kapsamında karpuzun ilk yetiştiği yer olan İran'dan geldiğini ifade etti.

Tarım ve Köyişleri Komisyonu, gündemindeki konuları görüşmek üzere Vahit Kirişci başkanlığında toplandı. Komisyona, Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesinden, serada yetişen karpuz ile kavun ve domates getirildi.

Mevsimin ilk karpuzunu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tanıttı. Eker, Türkiye'nin en erken, yaş meyve ve sebze yetiştiren sayılı ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti.

Karpuzun içerdiği mineral ve vitamin açısında çeşitli kanser tedavilerine ve enfektüs hastalıklarına da iyi geldiğini belirten Bakan Eker, karpuz seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de anlattı. Karpuzun iyi olup olmadığını parmak uçları ve elleriyle karpuza vurarak anlamaya çalışan Bakan Eker, daha sonra karpuzu kesti. İlk kestiği karpuzun pembe çıkması üzerine Eker, ikinci karpuzu kesti. İkinci karpuzun da pembe çıkması üzerine Eker, "Mayıs ayında çıkan karpuz böyle olur. Ama tadı çok güzel" diye toparladı.

Türkiye coğrafyasının, farklı iklim kuşakları ve tarım havzalarına imkan tanıdığını dile getiren Eker, Türkiye'de 24 tarım havzası bulunduğunu belirtti. Bunlardan birinin Çukurova havzası olduğunu anlatan Mehdi Eker, "Bu, bizim zenginliğimiz. Bunları, dünya pazarlarına taşıyıp, rekabet yeteneğimizin gelişmesine, daha fazla ekonomik getiri elde etmemize yol açacak şekilde değerlendirmek, hepimizin görevi" diye konuştu. Daha önce İran'dan sınır ticareti kapsamında karpuz geldiğini anımsatan Bakan Eker, artık Adana ve Çukurova'da da bu tür sebze ve meyve yetiştirilebildiğini söyledi.

Komisyon daha sonra, Zira Mücadele Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçildi.

(ANKA)