kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Köşk'ten iki yasaya onay, bir veto

ANKA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül iki yasayı onayladı, ilk kez bir yasayı ise görüşülmek üzere yeniden Meclis'e gönderdi. Gül, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la TCK'nın 301. maddesinde değişik öngören yasayı onayladı. Gül, "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u, ise geçici 10'uncu maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderdi. Yasanın iade gerekçesinde bazı odaların değişiklikten önce genel kurullarını yaptıklarına işaret edilerek, aynı statüdeki diğer odaların yeni yasa hükümlerine göre seçim yapacak olmasının farklı hukuki sonuçlar doğuracağı belirtildi.

YENİ 301. MADDE
Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanan Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesi'nde yapılan değişiklik iki hafta önce Meclis'ten geçmişti. TBMM'de yapılan görüşmeler sonunda kabul edilen yasayla "Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılamak" ifadesi, "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını" şeklinde değiştirilmişti. Kanunla, soruşturma açma yetkisi de Adalet Bakanı'nın iznine bağlandı.

SOSYAL GÜVENLİK
Yeni Sosyal Güvenlik Yasası çalışma yaşamını baştan aşağı yeniliyor. Kanuna göre, emeklilik yaşı kademeli olarak artacak, 2048'de 65'e yükselecek. Emeklilik için prim ödeme gün sayısı da 7 bin 200'e çıktı. Kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammını kaldıran yasa ile özel ve vakıf hastanelerinin keyfi fark alma uygulamasına da son verildi. Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde 2 YTL katılım payı alınacak. Yasa uyarınca yeşil kart uygulaması 2 yıl sonra sona erecek. Bu kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak.

'VETO BEKLENİYORDU'
Türkiye Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Başkanı Mehmet Timur, Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı veto etmesini zaten beklediklerini söyledi. Timur, "Çankaya Köşkü'nde görüştükleri Gül'ün kendilerini dikkatle dinlediğini belirterek "Kanunun bir çok maddesi anayasaya aykırıydı. Sayın Cumhurbaşkanı'na izah ettik. Gül konu ile bizzat ilgilenme sözü verdi. Özellikle seçimler konusunda adaletsiz maddeler var. Bazen bin oy alanla 50 oy alan eşit oluyordu" dedi.