kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Medvedev resmen Rusya lideri

Yeni Haber
Rusya'nın yeni seçilen lideri Dmitri Anatolyeviç Medvedev yemin ederek Kremlin'deki görevine resmen başladı. Yerel saatle 12:00'da çanlar vurduğunda tören salonuna çağrılan Medvedev Rusya anayasasına el basarak 30 kelimelik yemin metnini okudu. Anayasa Mahkemesi başkanı Valeri Zorkin söz alarak Rusya'nın yeni başkanının Medvedev olduğunu ilan etti. Medvedev mazbatasını da önceki gün Yüksek Seçim Kurulu'ndan almıştı.

Rusya'da görkemli devir teslim töreni için hazırlıklar uzun süredir devam ediyordu. Sabah saatlerinden itibaren Kremlin çevresindeki caddeler trafiğe kapatılırken, yağmur bulutlarını dağıtmak için meteorolojiye ait uçaklar bomba attı. Kremlin'deki törene ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yerel saatle 11:50'de geldi. Askeri marşla karşılanan Putin Kremlin muhafız alayına üstüne görevlerinden dolayı teşekkür etti. Ardından törenin gerçekleşeceği Andreyevski Zal'a geçti.

Başbakanlık binası 'Beyaz Ev'den polis korteji ile birlikte hareket eden Rusya'nın yeni lideri Dmitri Medvedev de Kremlin'e 11:55'de geldi. Moskova'nın sembolü Vasileyevski Blojeni kilisesinin önünden geçerek Kremlin'e Spaski kapısından Kremlin'e giren Medvedev uzun merdivenlerden çıkarak tören salonuna ulaştı. Koridorlar boyunca dizilmiş seçkin kalabalığın alkışları arasından kürsüye doğru ilerleyen Rusya'nın yeni lideri Medvedev Putin'le tokalaşarak kürsüdeki yerini aldı. İlk olarak kürsüye davet edilen Putin kısa bir konuşma yaptı.

PUTİN: "SÖZÜMÜ TUTTUM."

Putin kendisinin sekiz yıl önce verdiği sözü tuttuğunu, 'ülkenin korunması' yönünde verilen görevi yerine getirdiğini söyledi. Putin'in "İyi çalışacağım, dürüst çalışacağım demiştim. Bunu yaptım.ifadeleri salonda toplanan 2 bin 500 kişilik VIP misafirler tarafından uzun süre alkışlandı.

Ülkenin gelişimi yönündeki çalışmaların yeni devlet başkanı döneminde de devam edeceğine inandığını kaydeden Putin, "Büyümenin devam etmesi önemli. Ülkenin sosyal ve ekonomik alandaki gelişmelerine dikkat edilmesi gerekir. Demokratik iktidarın temsilcisi olan yeni başkan Rusya'nın tüm bölgelerinin birleştiği merkez olmalı." dedi.

Putin ve Medvedev'in yer aldığı kürsünün hemen arkasında Rusya Parlamentosu alt kanadı başkanı Boris Grizlov, Federal Konsey Başkanı Sergey Miranov ve Anayasa Mahkemesi başkanı Valeri Zorkin'in yer alması dikkat çekti. Medvedev'in yemin töreninde tüm Rusya patriarkı 2. Aleksi de hazır bulundu.

Kürsüye çağrılan Medvedev ilk olarak sağ elini Anayasaya koyarak "Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı yetkilerini kullanırken, vatandaş, insan hak ve özgürlüklerini koruyacağıma ve saygı duyacağıma; Rusya Federasyonu Anayasasını koruyacağıma ve uyacağıma; ülkenin bütünlüğü, güvenliği, bağımsızlığı ve egemenliğini koruyacağıma; halkıma sadakatle hizmet edeceğime yemin ediyorum." diyerek yemin etti. Ardından törende hazır bulunan anayasa mahkemesi başkanı Zorkin Medvedev'in başkanlığını ilan etti.

MEDVEDEV'DEN ÖZGÜRLÜK VURGUSU

Yemin töreninin ardından bir konuşma yapan Rusya'nın 42 yaşındaki genç lideri özgürlüklere vurgu yaptı. Sosyal ve ekonomik alanda özgürlüklerin gelişiminin en önemli görevlerinden biri olacağına değinen Medvedev, "Haklar ve özgürlükler en yüksek değere sahip. En önemli görevim sosyal ve ekonomik alanda özgürlüklerin gelişimini sağlamak olacak." dedi.

Tüm Rusya halkının refahı için çalışacağını kaydeden Medvedev Putin'in kendisine verdiği kişisel destekten dolayı da teşekkür etti. İçerde gerçekleşen törenin ardından Putin ve Medvedev birlikte Kremlin muhafız alayının yanına giderek alayı selamladılar. Medvedev burada otuz pare top atışı ile karşılandı. Medvedev'in gün içinde Putin'i başbakan olarak görevlendirmesi bekleniyor.