kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Küresel gıda krizi gübre ve traktör şirketlerine yaradı

MAHMUT SANCAK
Dünya gıda krizine çözüm ararken kimya, genetik ve traktör şirketleri son yılların en kârlı dönemini yaşıyor. Şirketler 1 yıl içerisinde yüzde yüze varan hisse değeri artışları yaşıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Küresel gıda krizi gübre ve traktör şirketlerine yaradı
Dünya gıda sorunun çözebilmek için gece gündüz çalışırken özellikle suni gübre, tarımsal ilaçlama ve genetik tarım konusunda faaliyet gösteren şirketler adeta gelir patlaması yaşıyor. Genetik tarım sektörünün önde gelen şirketlerinden Monsanto'nun hisse değeri son 1 yıl içerisinde yüzde 90'ın üzerinde prim yaparken, tarım ilaçlama ve tohumculuk şirketlerinden Syngenta hisseleri ise yüzde 60'lara varan sıçrayışlar kaydetti. Hasat konusunda kayıp yaşamak istenmediği için hem doğru gübreleme ve hem de haşereye karşı yoğun ilaçlama yapan tarım sektörü başta ABD'li Monsanto ve Syngenta olmak üzere çok sayıda kimya şirketinin hisse değerlerinin katlanmasına neden oldu. Hatta sermaye piyasalarında şirketlerin sürekli zarar yazdığı bir dönemde, ABD'li gübre şirketi Intrepid Potash iki hafta önce halka arz gerçekleştirdi ve daha şimdiden piyasa değerini yüzde 50 artırmayı başardı.

TALEP PATLAMASI OLDU
Tarım ve tarım araçları ile ilgili şirket hisselerinde gözlemlenen bu hızlı yükseliş yatırımcıların gözünden de kaçmadı. Uzmanlar bu hisselere yönelik talebin aynı 1990'lı yıllarda teknoloji hisselerine gösterilen ilgi gibi aşırı boyutlara ulaşmaya başladığına dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük gübre ve genetik tarım şirketlerinden Monsanto'dan yapılan açıklamaya göre başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere kullanılabilir tarım alanlarının miktarı dünya üzerinde giderek azalıyor. Bu da mevcut tarım alanlarının çok daha verimli kullanılma zorunluluğun beraberinde getiriyor. Yetkililer en az zararla hasat yapabilmek için suni gübre ve ilaçlamanın kaçınılmaz olduğunu belirterek bu ürünleri geliştiren şirketlerin hisselerinde en az 3 yıl daha yükseliş trendinin sürmesinin beklendiğine işaret ediyor.