kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Herkes bir gecede polis oldu kaza tespit tutanağı işe yaradı

22.04.2008
Maddi hasarlı kazalarda polis beklemeye son dedirten kaza tespit tutanağı 1 Nisan'da yürürlüğe girdi. İyi niyetli kazazedelerin de desteğiyle işlemeye başlayan bu uygulamadan ilk 11 günde 7 bin 653 kişi yararlandı..
Tutanak tutulması için kaza mahallini terk etmeyen sürücüler, bir türlü olay yerine gelemeyen trafik polisleri ve yüz metrelerce uzayan araç kuyrukları herkesin yakından tanıdığı bir sahne. Trafik çilesinin sebeplerinden olan bu sahnenin önüne geçmek için, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı'ndan oluşturulan bir komisyon'un desteğiyle değiştirilen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun yeni hali 1 Nisan'da yürürlüğe girdi. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, kaza tespit tutanağı özellikle büyük şehirlerde yoğun ilgi gördü. İlk 11 günlük uygulamada Türkiye genelinde sürücüler tarafından tutulan tutanak sayısı 7 bin 653'e ulaştı. 2007 yılı sonuçlarına göre günlük ortalama maddi zararlı kaza sayısının 2000 olduğu düşünüldüğünde, Türk halkının yeni uygulamayı benimsemeye başladığı, ülke genelinde yüzde 34'e yakın bir oranın uygulamayı hayata geçirdiği gözlemlendi.

İstanbul'da yüzde 46
İstatistiki kayıtların Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) tarafından tutulmaya başlanması ile il bazındaki istatistiklere göre kaza tespit tutanağına ilgiyi ilk sırada İstanbul gösteriyor. 11 günlük uygulamanın İstanbul'da ulaştığı sayı 3 bin 314. Günlük ortalama 650 maddi hasarlı kazanın meydana geldiği İstanbul'da uygulamanın yüzde 46 oranına ulaştığı gözüküyor. Ankara'nın 11 günlük Kaza Tespit Tutanağı kullanılan maddi hasarlı kaza adedi 905 ve kullanım oranı yüzde 36, İzmir'in 474 kullanım oranı ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Tutanağa en az ihtiyaç duyulan ya da en az ilgi gösterilen iller ise Hakkâri, Kars, Kilis ve Kırşehir. Dört ilde de sadece bir adet kaza tespit tutanağı tutuldu.