kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP'den Fatsa Plajı sorusu

Yeni Haber
CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Fatsa Halk Plajı'ndan belediye ekipleri tarafından kum çekildiği iddialarını sordu.

Güner, "Buradan çekilen kum ticari amaçla üçüncü tekil şahıslara satılmış veya belediyece yandaş kişilerin kullanımına tahsis edilmiş midir?" dedi.

CHP'li Güner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, Ordu'nun, Fatsa İlçesi Evkaf Mahallesi'nde bulunan Fatsa Halk Plajı'ndan Belediye ekiplerinin kum çektiklerine ilişkin iddiaları hatırlattı. Güner, gerek bölge insanının gerekse turistlerin yaz sezonunda kamp yaptıkları ve denize girdikleri plajda, 3621 sayılı Kıyı Kanununa, 2634 Sayılı Turizmi teşvik Kanununa, 2872 Sayılı Çevre Koruma Kanununa ve Kum Çakıl Ve Benzeri Maddelerin Alınması, İşletilmesi ve Kontrolü Yönetmeliği'ne rağmen, kum çekmek suretiyle doğal yapının bozulmaya devam edildiğini belirtti. Başbakan Erdoğan'a, kum çekme işleminin ne zaman başladığını ve Fatsa Belediyesi'nin Kaymakamlık ya da Valilik nezdinde bir izin talebi bulunup bulunmadığını soran Güner, önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Eğer talep var ise, yasal mevzuat çerçevesinde nasıl yanıtlanmıştır?

-3621 sayılı Kıyı Kanunun 6. maddesinin son fıkrasında "Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez', yine Kum Çakıl Ve Benzeri Maddelerin Alınması, İşletilmesi ve Kontrolü Yönetmeliği'nin, kum, çakıl alımıyla ilgili sınırlamalar ve yasakları tanımlayan 5. maddesinin ç ve d benlerinde "Denizlerde kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki bölge ve deniz sahil şeritlerinde, kıyı çizgisinden deniz istikametine doğru 20 metreden daha az derin denizlerde' ifadeleri ile kesin bir yasaklama söz konusu iken, kum çekme işine uzun bir süre devam eden Fatsa Belediyesi yetkililerine yönelik her hangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Şayet yapılmadı ise ne gibi bir önlem almayı düşünüyorsunuz?

-Adı geçen Plajdan çekilen kum nerelerde kullanılmıştır? Buradan çekilen kum ticari amaçla üçüncü tekil şahıslara satılmış veya belediyece yandaş kişilerin kullanımına tahsis edilmiş midir?

-Fatsa İlçe Kaymakamı ilçenin Mülkü İdare Amiri olarak bu tahribatı ortadan kaldırmaya dönük resmi bir girişimde bulunmuş mudur? Sorumlar hakkında yasal işlem tesis etmiş midir?

-Tatil sezonun açılacağı önümüzdeki günlerde Fatsa Halk Plajının eski haline dönüştürülerek yerli ve yabancı turistlerin geçmişte olduğu gibi burada tatillerini yapmalarını sağlayacak bir çalışma için Bakanlıklara Başbakanlık tarafından bir talimat verilmesi düşünülmekte midir?"

(ANKA)