kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Sağlık kurumlarında şiddeti önlemek için ne yapılabilir?

Hastanemizde yaşanan bir olay, hekimlerin saldırganlara karşı ne kadar çaresiz olduğunu gösterdi. Bu konuda ne yapılabilir? Müge Ö./Ankara

Her sağlık kurumu, şiddetin önlenmesi ve personelin korunması üzerine gerçekçi bir plan yapmalıdır. Şiddetin sık rastlandığı acil servisler gibi birimlerde, fiziksel ortama ilişkin gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Şiddete maruz kalan çalışanlara, anında ve yeterli güvenlik desteği sağlanmalıdır.

EĞİTİM VERİLMELİ
Yaşanan şiddet eylemleri, kayıt altına alınmalı ve hukuka intikal ettirilmelidir. Hasta ve yakınlarıyla yoğun teması olan birimlere, eğitimli ve deneyimli personel istihdam edilmelidir. Hasta ve hasta yakınlarıyla yoğun teması olan sağlık çalışanları; beklenen riskler, şiddet eğilimi olan kişilerin nasıl kontrol edilebileceği ve şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının yasal hakları konusunda eğitilmelidir. Sağlık kurumlarında hastaların yaşadığı sorunlar, idare tarafından görülmeli ve çözülmelidir. Hasta Hakları ve Hasta İletişim Birimleri gibi üniteler desteklenmeli; buralara insan ilişkilerinde başarılı ve iletişim becerisi yüksek görevliler yerleştirilmelidir. Bu birimler, hasta ve yakınlarıyla sağlık çalışanları arasında bir sigorta rolü üstlenmelidir.

İŞBİRLİĞİ ŞART
Hekim ve diğer sağlık çalışanlarının, hasta hakları ve hasta güvenliği kavramlarına ve tıp etiğine uygun bir pratik geliştirmeleri, hasta ve yakınlarının ölçüsüz tepkilerinden onları koruyacaktır. Hekim örgütleri de, medya ile sağlıklı iletişim kurarak; olaylar hakkında kamuoyuna doğru ve çabuk bilgilendirme yaparak; yasal olmayan işlere bulaşmış meslektaşlarını dışlayarak; dürüst ve özveriyle çalışan meslektaşlarına sahip çıkıp onların çabalarını kamuoyuna duyurarak; kendilerine başvuran hasta ve yakınlarının şikayetlerini adil ve tarafsız olarak inceleyip sonuca bağlayarak kamuoyunda var olan sağlık çalışanları ile ilgili olumsuz imajın düzeltilmesi için çaba sarf etmelidir.