kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞAŞIRTAN SORU... Emirlikle yönetilen BAE'nin Dışişleri Bakanı Şeyh El Nahayan'a "Sizde siyasi partiler kapatılıyor mu" sorusu yöneltildi. Konuk bakan, "Çok şanslıyız ki bizde siyasi parti yok" dedi.

Troyka gündemi: Kapatma davası

DUYGU GÜVENÇ ANKARA
AB-Türkiye Troyka (üçlü) toplantısı "sıkıntılı gündem maddeleri" ile bugün başlıyor..
1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen sendikaların temsilcilerinin gaz bombası ve coplarla önlenmesi AB üyesi ülkelerin Ankara'daki temsilcilikleri tarafından tepkiyle karşılanırken, bugün AB-Türkiye Troyka (üçlü) toplantısında hükümetin tutumunu savunacak olan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, partisine yönelik kapatma davasıyla ilgili dolaylı mesajlar da verdi. Babacan, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde anayasanın değiştirilmesi halinde mahkemenin bunu dikkate alarak AK Parti davasında karar vermesi gerektiğini 1 Mayıs mesajıyla anlattı: "Kuşkusuz kanunlar, kurallar hatta anayasa demokratik sistem içinde, demokratik yollardan değiştirilebilir. Kanunlar, kurallar ne zaman değişirse de hep beraber yeni hukuki çerçeveye uyarız." Babacan bugün yapılacak Troyka toplantısı öncesinde AB Dönem Başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dr Dimitrij Rupel ile bir araya geldi. Rupel'den AKP'ye açılan kapatma davasına karşı AB'nin kayıtsız kalmamasını isteyen Babacan, bugün de Troyka'da 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını devralacak Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet ile Avrupa Komisyonu'nun Genişleme'den Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e aynı istekleri tekrarlayacak. Babacan, "Hukukun üstünlüğüne saygılıyız ancak hukuk siyasete alet edilmemeli" mesajı verecek.

TROYKA'NIN MESAJLARI
Troyka'nın tıpkı AB Komisyonu Başkanı Barosso gibi kapatma davasını eleştirmesi ancak laiklikle ilgili kaygılara da dikkat çekmesi bekleniyor. Bu çerçevede türban konusunda Türkiye'nin kendi çözümünün bulmasının gerektiğine işaret edilecek. TCK'nın 301'nci maddesinde yapılan değişikliğin olumlu olduğu ancak yeterli olmadığı da vurgulanacak. Türkiye, iş ve sosyal politikalarla ilgili 19 fasıl sırasında da 1 Mayıs'taki olaylarla karşı karşıya kalacak. AB cephesi, Türkiye'nin kapatma davasında ve türbanda çözüm bulmasını isteyecek.