kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal: Ekonomi ciddi alarm veriyor

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ekonominin çok ciddi bir şekilde alarm vermeye başladığını savunarak, ''Hükümetin içinde ekonomi politikasıyla ilgili bir işbirliği, görüş birliği, koordinasyon sağlanamaz bir noktaya gelinmiştir'' dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya için önemli bir gün olan Hıdrellezin kutlandığını hatırlattı. Deniz Baykal, doğanın kendini yenilediği, umutsuzlukların, karamsarlıkların sona ermesi dileğinin topluca dile getirildiği, geleceğe yönelik beklentilerin yükseltildiği Hıdrellezin kutlu olması dileğinde bulundu.

Bugünün ayrıca acı bir günün yıldönümü olduğunu da kaydeden Baykal, 1972 yılının 6 Mayısında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edildiklerini hatırlattı.Baykal, Türkiye'nin bugün, geriye bakıldığında bu olaydan çok derin bir pişmanlık duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''36 yıl önce kurulu düzen, statüko, egemen güçler bütün acımasızlıklarıyla üç genç insanı, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin
İnan'ı, bir tek kişinin bile canına kastetmedikleri halde idam etti. Bu, bütün toplumumuz için hala giderek derinleşen bir pişmanlık duygusudur.
Yapılan işin yanlış olduğu anlaşılmıştır. Bir inatlaşmanın, had bildirme anlayışının bu acı sona yol açtığı bugün çok net bir şekilde
bilinmektedir.''

O dönem toplumun sürüklendiği gerginliğin bedelini üç genç insanın ödediğini bildiren Baykal, ''Umut ediyorum bu olaylar hepimize çok büyük ders olacaktır. Bütün toplumuz adına üç yiğit, genç insanı sevgiyle, dostlukla anmayı bir görev biliyorum'' dedi.

Ekonominin çok ciddi şekilde alarm verdiğini belirten Baykal, çiftçilerin büyük sıkıntılar yaşadığını, ekonominin dengelerinin artık kontrol edilemez hale geldiğini söyledi. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hükümetin içinde ekonomi politikasıyla ilgili bir işbirliği, görüş birliği, koordinasyon sağlanamaz bir noktaya gelinmiştir. Ekonomi çok ciddi alarm vermektedir. Bu tablo karşısında etkin, ciddi, tutarlı yeni yöntemlerin uygulanması, tedbirlerin alınması ihtiyacı ortadayken bu doğrultuda hiçbir arayış ve çaba gösterilmemektedir. Ekonomi alanında da sürüklenmeye başlamış olan bir hükümet vardır.'' .

Baykal, açıklanan son enflasyon rakamlarının, ''ekonomi politikasının iflas ettiğini ortaya koyduğunu'' söyledi. Yıl sonu için enflasyon hedefi olarak ortaya konulan orana, yılın ilk 4 ayında ulaşıldığını belirten Baykal, üretici fiyatlarındaki ciddi tırmanışın en kısa zamanda tüketici fiyatlarına da yansıyacağını söyledi.

Bu tablonun uzun süreden beri beklenen bir gelişme olduğunu kaydeden Baykal, ''Hükümet, bu tablo karşısında orta dönemli bir ekonomik çerçeve ilan etme ihtiyacını hissetti. Rakamlar tutmuyor, inandırıcı değil. Hazine'den sorumlu Bakan ile Maliye Bakanı bir açıklama yaptılar. Bu açıklama Türk ekonomisine olan güvenin daha da sarsılmasına neden oldu'' diye konuştu.

-'MAZOTTAN ÖTV ALINMASIN''

Baykal, Ocak ayından bu yana vergi gelirlerinin azaldığını, dış ticaret açığının tarihi bir düzeye ulaştığını, borçların olağanüstü yükseldiğini belirterek, ''Borçlu bir ekonomi, borçlu insanlar, borçlu şirketler, açık veren bir devlet, yüksek işsizlik ve cari açık bugün Türk ekonomisinin içinde bulunduğu tabloyu oluşturmaktadır'' dedi.

Bu tablonun en büyük sıkıntısını tarım kesiminin yaşadığını savunan Baykal, gübre fiyatının son bir yılda yüzde 150 artığına dikkati çekti. Baykal, bu konunun hızla, ciddi bir açılımla derhal ele alınması gerektiğini kaydederek, gübreden alınan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi, gübre ve gübre ham maddesi ithalatından alınan gümrük vergisinin sıfırlanması, mazottan ÖTV alınmaması önerisinde bulundu.Bu önlemlerin bir an önce alınmaması durumunda Türkiye'nin çok ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağını anlatan Baykal, bugün izlenen politikalar sonucu çiftçinin icra tehdidine maruz kaldığını öne sürdü.

AA