kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üniversite sayısı 130'un üzerine çıkacak

Yeni Haber
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2008 yılı sonuna kadar üniversite sayısının 130'un çok üzerine çıkacağını söyledi. Çelik, açılan üniversitelerde bölümlerin özel sektöre yönelik olduğunu kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları Arası Proje Yarışması Sergisi açılış töreni Başkent Öğretmenevi'nde yapıldı. Yarışmaye 12 bin 889 öğrenci 4 bin 782 proje ile katılırken, sergide finale kalan 80 proje sergileniyor.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, serginin açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2003 yılından bu yana hızlı ve dinamik bir süreç yaşadığını belirterek, köhne eğitim müfredatından da kurtularak yeni bir müfredat ortaya koyduklarını anlattı. Okullaşma oranında da önemli artış yaşandığına işaret eden Çelik, Mayıs ayı sonuna kadar açılacak yeni üniversiteler ile hükümetleri döneminde kurulan üniversite sayısının 51'e ulaşacağını söyledi.

"MESLEKİ EĞİTİME ÖNEM VERİLİYOR"

Proje Yarışması'na değinen Çelik, her geçen yıl proje başvurularının arttığına değinerek, bu durumun eğitimde kaliteyi arttırdığını söyledi. Mesleki eğitimde kaliteyi artırma adına önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Çelik, dönemlerinde 750 yeni meslek eğitim okulu açıldığını, 2 bin 600 yeni program açtıklarını anlattı. Denizcilik alanında da Türkiye'nin önemli potansiyeli bulunduğunu ifade eden Çelik, buna karşın sektörde ara elaman eksikliği bulunduğunu bildirdi. Çelik, bu alandaki yeni programlar açacaklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Çelik mesleki eğitimin önündeki engellere ve okuyanların 2. sınıf eğitim aldığı iddialarına karşın önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Çelik, mesleki eğitim öğrencilerine seslenerek ,herkesin üniversite mezunu olmasına gerek olmadığını ifade etti. Çelik, "Üniversite mezunu olarak işsiz olan binlerce gencimiz var. Biz yeni üniversiteler açıyoruz ve şu anda 116 üniversitemiz bulunuyor. Bu sayı 2008 yılı sonuna kadar 130'un üstüne çıkacak. Hatta 130'u çok geçmiş olacak" dedi. Yeni açılan üniversitelerin özel sektöre yönelik bölümler ile açıldığını belirten Çelik, kamuya dönük bölüm açmamaya özen gösterdiklerini anlatan Çelik, "Çünkü kamuda çalışma dönemi bitti. Artık sadece eğitim, sağlık, adalet ve güvenlik alanlarında kamu çalışanı alınacak. Ama artık özel sektöre dönük bir büyüme söz konusu. Yani şu anda 23 milyon çalışan varsa bunun sadece 2.5 milyonu kamuda. Bu ilerde 25 milyon çalışanın da sadece 2 milyonu kamuda olacaktır" dedi.

İSTİHDAM PAKETİ İLE 35 MİLYON YTL MESLEKİ EĞİTİME

Bakan Çelik TBMM'de görüşülen İstihdam Paketi'ne de dikkat çekti. İstihdam Paketi ile işsizlik fonunda bulunan 35 milyon YTL'nin mesleki eğitime aktarılacağını belirten Çelik, "Bu alanda Sanayi Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışma yapacak. Ayrıca sivil toplum örgütlerimiz odalarımız, sanayicilerimizle bu konuda yapılacakları masaya yatıracağız" dedi.

Çelik, Ar-Ge'ye önem verdiklerini de belirtirken son dönemde Ar-Ge'ye ayrılan payın yüzde bin oranında artırıldığını söyledi.

YARIŞMAYA 4 BİN 782 PROJE KATILDI

MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından mesleki ve teknik okullardaki öğrencilerin okullarında edindiği bilgiyi projeye dönüştürmesi amacıyla düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları Arası Proje Yarışması'na bu yıl bin 589 meslek ve teknik okul katıldı. 12 bin 889 öğrenci tarafından yapılan 4 bin 782 proje, söz konusu yarışmaya başvururken, finale kalan 80 proje sergide yer aldı. Projeler 6-8 Mayıs tarihlerinde Başkent Öğretmenevi'nde sergilenecek. Dereceye giren projelere de ödülleri Bakan Çelik tarafından 8 Mayıs'ta yapılacak ödül töreni ile verilecek.

İlk olarak 2005-2006 eğitim döneminde başlatılan proje yarışmasına ilk yıl 2 bin 965 proje başvururken, 2006-2007 eğitim döneminde ise başvuru sayısı 3 bin 970 olmuştu.

(ANKA)