kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Atalay: 1 Mayısta istihbarat aldık

Yeni Haber
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 1 Mayısta terör örgütlerince eylem yapılacağına ilişkin istihbarat aldıklarını belirterek, ''İstanbul dışından çok sayıda gruplar gelerek 1 Mayısta güvenlik güçleriyle çatışacakları yönünde veriler vardı'' dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında toplandı. Yaşam hakkı konusunda gündemdışı söz alan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 36 yıl önce idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ile Yusuf Aslan'ı rahmetle andığını söyledi.

Sakık, idam edilen Adnan Menderes ve arkadaşlarının uğradığı haksızlığın giderildiği gibi Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mağduriyetinin de giderilmesini istedi.Esenboğa hava limanındaki VIP'de arandığını ileri süren Sakık, ''Milletvekilinin cebinde bomba arayan bir zihniyet var. Polis, hayatın her alanında şiddet uyguluyor. Bizi şiddetle yıldırmaya çalışıyorsanız yanılırsınız. Sayın Başbakan ve İçişleri Bakanının eğer bize karşı saygısı yoksa bizden de saygı beklemeyin'' ifadesini kullandı.Sakık, ''otur yerine'' diye laf atan AK Parti'li milletvekillerine ''Hodri meydan. Gücünüz yetiyorsa bizi linç edebilirsiniz'' diye bağırdı.İstanbul'da 1 Mayısta yaşanan olaylar hakkında söz alan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü kendisinin de yaşanan olaylardan mağdur olduğunu anlattı.Sicil numaraları gizlenen polislerin alanlarda görevlendirildiğini iddia eden Mengü, yere düşen bir kişiye tekme atan ve bir turiste copla vuran polislerin sicil numaralarından tespit edilmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü.Mengü, ''Polisin sicillerini söktürerek alana sürerek, provokasyonu siz yapıyorsunuz. Kullanılan güç, dengeli değildi; vahşetti. Vali ve Emniyet Müdürü derhal görevden alınmalı'' dedi.

''AMACINA UYGUN KUTLAMA YAPILDI''

İçişleri Bakanı Atalay, gündemdışı konuşmalara cevap vermek için söz aldı. Atalay, nerelerde gösteri yapılacağının valiler ile kaymakamlar tarafından belirlendiğini, talep edenlere bu alanlarda etkinlik düzenlemeleri için izin verildiğini söyledi.

Bakanlar Kurulunda 1 Mayısın ''Emek ve Dayanışma Günü'' olarak kutlanması için karar aldıklarını anımsatan Atalay, ''1 Mayısın huzur ve barış içinde kutlanması için her türlü tedbir alınmıştır. Gerek vatandaşın sağduyusu, gerekse alınan tedbirler nedeniyle bazı istisnalar hariç amacına uygun kutlama yapıldı'' diye konuştu.

Atalay, 1 Mayısın 58 ilde 89 yasal etkinlikle kutlandığına dikkati çekerek, kutlamalara 100 binin üzerinde vatandaşın katıldığını bildirdi.Bütün çaba ve gayretlere rağmen İstanbul'da istenmeyen görüntülerin ortaya çıktığına işaret eden Atalay, şöyle devam etti:

''İstanbul'da Taksim'de toplantı ve yürüyüş yapmak için izin istenilmedi. İlgili birimlerin görüşü alınarak, İstanbul Valiliği tarafından ilan edilen alanlar belli. Durum bilinmesine rağmen Taksim'de miting için ısrarlı taleplerle karşılaşılmıştır. Bunu, Valilik olumlu karşılamamıştır. Şimdiye kadar Taksim'de miting yapılması için talep edilmesi söz konusu olmamıştır. Pek çok parti iktidar olmuş ama 1978'den beri miting alanı değiştirilmemiş. Geçmiş yıllarda yaşanan uygulamalar göz önüne alınarak karar verilmiştir.''

''...İSTİHBARAT ALDIK''

Beşir Atalay, 1 Mayısın şölen alanında kutlanmasını arzu ettiklerini belirterek, ''Taksim'de niçin miting yapılmayacağını, bütün taraflar ve kamuoyu, çok açık bir şekilde biliyordu. Ama ısrarcı olundu. Olumsuzluk yaşanmaması ve vatandaşın mağdur olmaması için gerekli tedbirler alındı'' diye konuştu.

1 Mayısta terör olayı olacağına ilişkin istihbarat edindiklerini
bildiren Atalay, şöyle dedi:

''Bazı terör örgütlerinin eylem yapabilecekleri göz önünde bulundurularak güvenlik tedbirleri alındı. Terör örgütlerince eylem yapılacağına ilişkin istihbarat verilmişti. İstanbul dışından çok sayıda gruplar gelerek 1 Mayısta güvenlik güçleriyle çatışacakları yönünde veriler vardı. Önümüze gelen verilerden ciddi şekilde endişe ettik. Bu bilgileri sendika başkanlarıyla paylaştık. Eğer bir şey olmadıysa alınan tedbirlerdendir. Eğer tedbir alınmasaydı çok değişik şeyler olabilirdi. Eğer bu tedbirleri almasaydık o zaman görevimizi ihmal etmiş olurduk.''

''POLİSİN ÖNÜNE, YASA DIŞI ÖRGÜT ÜYELERİ ÇIKMIŞTIR''

Olaylarda gözaltına alınan 533 kişiden 165'i hakkında adli sürecin devam ettiğini belirten Atalay, 165 kişiden 11'inin terör örgütü üyesi olduğu, diğerlerinin ise başka dava konuları bulunduğunu bildirdi.

''1 Mayıs olaylarına katılanların çoğunun işçi olmadığı anlaşıldı. Polisin önünde işçi değil yasa dışı örgüt üyeleri çıkmıştır'' diyen Atalay, göstericilerin üzerinden tabanca, molotof kokteyli, sapan ile polis kalkanını delecek güçteki bilyelerin bulunduğunu ifade etti.DİSK binasına ve herhangi bir parti binasına bomba atılmadığını dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

''Polise çok yükleniyorsunuz. Polis hepimizin güvenliği için var; bize de lazım. Polis kendine verilen görevi yerine getiriyor. Hiçbirimizin arzu etmediği olaylar oldu. Kurallara aykırı olarak etkinlik düzenlemeye teşebbüs edenlere müdahale edilmiştir. Olaylarla ilgili bir ekip kuruldu, araştırma yapıyor. Bir haksızlık, yanlışlık varsa onun da üzerine gidilir. Küçük yaralamaların dışında önemli bir şey yok, ölüm yok. Bizi üzen görüntüler var. Bunların olmaması için çok çaba sarf ettik. Deliğimiz bir daha bunlar olmasın. Gelecek yıllarda daha huzurlu 1 Mayıs kutlayalım.''Atalay, DTP'li Sakık'ın Esenboğa'da aranmasına ilişkin olarak, olayın bir yanlış anlamadan kaynaklandığını, söz konusu aramanın VIP dışında olduğunu kaydetti.TBMM Genel Kurulunda, çevre ve çevre kirliliğiyle ilgili Meclis Araştırması önergelerinin görüşmelerine başlandı.

AA