kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ÖDP'den Vali Güler'e istifa çağrısı

Yeni Haber
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, 1 Mayıs'a ilişkin konunun uzamaması için İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürünün görevden alınması gerektiğini söyledi. Uras, "Yalancı kamu görevlisi Vali istemiyoruz. Yasaklı 4. Murat'ın İstanbul'u ne hale getirdiğini gördük" dedi.

Bir grup ÖDP'li Galatasaray Lisesi'nin önünde toplanarak polisin 1 Mayıs'ta tutumunu protesto etti. Grup, "Halka zulmede vali istifa" yazılı bir pankart açtı.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın da aralarında bulunduğu grup, "Yaşasın 1 Mayıs", "Ayaklar baş olsun, Tayyip defolsun", "Taksim emekçiye kapatılamaz", "Kahrolsun AKP demokrasisi" sloganları eşliğinde İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na yürüdü.

Grup adına Taksim Meydanı'nda bir açıklama yapan ÖDP İstanbul İl Başkanı Sinan Tutal, 1 Mayıs öncesi "Zengin dostu yoksul düşmanı AKP'yi durdurmak için 1 Mayıs'a" yazılı afiş ve pankartlarının Vali tarafından yasaklandığını belirtti. Tutal, gösteri yapanların "işçi değil örgüt üyesi" olduğunu söyleyenlerin zihniyetinden şüphe edilmesi gerektiğini kaydetti. Tutal, şöyle konuştu:

"Parti binamıza atılan gaz bombaları ve kullanılan plastik mermiler, coplar kameralarla tespit edilmiş, Valinin iddia ettiği gibi ne herhangi bir gösterici parti binasına girmiştir, ne de herhangi bir polis il binasının içine çekilmiştir. Valiyi yalan makinesine bağlasalar makine bile bozulur. Pinokyo gibi burnun uzuyor desek Pinokyo'ya bile haksızlık olur. 1 Mayıs'ta orantılı bir güç kullandık diyebilmek için orantısız bir zekaya sahip olmak lazım."

"DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE VALİ İSTİFA EDERDİ"


ÖDP'nin kendi binasına yapılan saldırının sorumlularının tespit edilmesi ve yargı önüne çıkarılması sürecinin takipçisi olacaklarını bildiren Tutal, 1 Mayıs'ın anlam ve önemine uygun kutlanmasını sağlamanın başta Hükümet ve İçişleri Bakanlığı ile İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü'ne düştüğünü söyledi. Tutal, 1 Mayıs'ta İstanbul'da yaşananların başta bir demokratik ülkede olması halinde oradaki valinin istifa edeceğini dile getirerek "Japonyada olsa utancından intihar ederdi. Biz intihar etmelerini beklemiyoruz ancak yaşanan tüm olumsuzluklardan sorumlu olan ve yalan söyleyen İstanbul gibi bir kente yakışmayan Vali Muammer Güler ve Eminyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı istifaya davet ediyoruz" dedi.

"KONUNUN UZAMAMASI İÇİN VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINMALI"

Tutal'ın ardından bir konuşma yapan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da AKP'ye geçmiş olsun dileğinde bulunarak "Çünkü bize yapılan saldırı 1 Mayıs'ın tatil edilmesi talebine ve Taksim'de kutlanması talebine sahip olduğumuz için yapılmıştır" şeklinde konuştu. Konunun uzamaması için tek yolun Vali ve Emniyet Müdürü'nün görevden alınması olduğunu kaydeden Uras, "AKP bu ülkenin iktidarından gazlayıp gidecektir. Yoksuldan değil zenginden yana olduğunu sosyal güvenlik yasasında gördük" dedi.

Savcının ÖDP binasındaki olayların görüntüleri gördüğünü ve zabıt tuttuğunu anlatan Uras, "Yalancı kamu görevlisi vali istemiyoruz. Yasakçı 4. Murat'ın İstanbul'u ne hale getirdiğini gördük. Vali polisin karşısında işçi yoktu diyor. Doğru, Şişli Etfal Hastanesi'nde işçi yoktu. Bebekler, hastalar vardı" diye konuştu.

Vali ve Emniyet Müdürü hakkında dava açtıklarını bildiren Uras, ayrıca tazminat davası da açacaklarını kaydetti. Uras, davanın kazanılması durumunda tazminatın Vali ve Emniyet Müdürü'nün maaşlarından kesilmesini talep edeceklerini söyledi. Uras, "Vatandaşın değil vali ve emniyet müdürünün kendi maaşından rücu edilmesini talep ediyoruz. Ayaklar baş olacak, büyükbaşlar defolacak. Önümüzdeki 1 Mayıs'ta hepimiz Taksim'de olacağız" dedi.

Açıklama sırasında polisin geniş güvenlik önlemleri almış olması dikkat çekti.