kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
37 YIL SONRA... 1953 yılından bu yana tahtta oturan 82 yaşındaki Kraliçe II. Elizabeth, Türkiye'ye daha önce 1961'de, dönemin Devlet Başkanı Cemal Gürsel'in, 1971'de de dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın davetlisi olarak iki defa geldi.

Uçak gemisi eşlik edecek

Umut TÜTÜNCÜ
II. Elizabeth'in Türkiye ziyaretinde kendisine prestij için İstanbul'da uçak gemisi "Queen Elizabeth HMS Illustrious" eşlik edecek..
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ile 13-16 Mayıs 2008 tarihleri arasında Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin "sır" gibi saklanan detayları belli olmaya başladı. Buckingham Sarayı, Kraliçe'nin her yurtdışı gezisinde olduğu gibi güvenlik nedeniyle gezinin detayları hakkında bilgi vermekten kaçınırken, İngiltere Kraliçesi'nin ziyaret programının Türk ve İngiltere bakanlık yetkilileri tarafından hazırlanmasına devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğini yapacağı ziyaretin ilk durağı Ankara olacak. Kraliçe'nin ikinci adresi ise son anda programa dahil olan Bursa. 14 Mayıs günü gideceği Bursa'da Elizabeth sadece 5 saat kalacak. Öğle yemeğini tarihi Koza Han'da yiyecek olan Kraliçe'ye, İngilizce'ye çevrilmiş Kuran ve ipek eşarp hediye edilecek. Programına Emine Erdoğan'ın da eşlik etmesi beklenen Kraliçe onuruna, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası da "sürpriz" bir defile düzenleyecek. Kraliçe Bursa'dan İstanbul'a geçecek. Tarihi yerleri gezecek olan Elizabeth, gece İstanbul'da kalmayacak. Ancak İstanbul'da Kraliçe'ye, prestij nedeniyle İngiliz Kraliyet Donanması'na ait "Queen Elizabeth HMS Illustrious" adlı uçak gemisi eşlik edecek. Türkiye'ye doğru yola çıkan ve İngilizcede "gürbüz" anlamına gelen "Lusty" sıfatıyla anılan geminin demirleyeceği yer konusunda çalışmalar sürüyor. 194 metre uzunluğunda, 30 metre yüksekliğinde olan ve saatte 52 kilometre hız yapan geminin Dolmabahçe açıklarına demirlemesi planlanıyor. Ancak boğaz trafiğinin etkilenmemesi için alternatif olarak Ahırkapı açıkları da düşünülüyor. 14 savaş uçağını aynı anda taşıyabilen uçak gemisinde, Kraliçe bir de kokteyl verecek.
Haberin fotoğrafları